Naoružanje

Ovi moćni ruski tenkovi su zvijezde moskovske Parade pobjede

Ovi moćni ruski tenkovi su zvijezde moskovske Parade pobjede
Foto: Tanjug/AP | Ovi moćni ruski tenkovi su zvijezde moskovske Parade pobjede

U Moskvi je održana velika vojna parada povodom 75. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Parada, koja se tradicionalno održava 9. maja, ove godine je odložena zbog pandemije korona virusa.

Današnji datum, međutim, nije izabran slučajno, već u čast Parada pobjede održane na istom mjestu, na Crvenom trgu, 24. juna 1945. godine.

Kao i svake godine, i ova parada na kojoj je učestvovalo 13.000 vojnika, 234 vojna vozila i 75 aviona i helikopera, bila je prilika da Rusija predstavi svetu svoja najnovija dostignuća kada su u pitanju vojna tehnika i tehnologija.

Defile mehanizacije otvorili su legendarni tenkovi iz Drugog svjetskog rata - T-34, poslije kojih su se Crvenim trgom provezli modernizovani tenkovi T-72B3 i T-80BVM.

Ovi tenkovi imaju slične nišanske sisteme, elemente dinamičke zaštite i sredstva veze. Njihovi topovi kalibra 125mm mogu da ispaljuju kako konvencionalne granate različtih tipova, tako i vođene rakete dugog dometa sa tandemskim bojevim glavama.

Prvi tenk pokreće dizel motor snage 1.130KS, a drugi je unaprijeđen ugradnjom gasne turbine snage 1.250KS, što ga čini bolje prilagođenim za eksploataciju pri niskim temperaturama.

Novoj generaciji ruske vojne tehnike pripada tenk T-90M "Proriv 3", jedna od posljednjih modifikacija tog legendarnog borbenog vozila, osnovnog tenka ruske armije, nastala prije tri godine, kojom Rusija već počela da oprema svoje jedinice.

Kao osnova za unaprjeđenja zaštite teksta, zatim njegove mobilnosti, kao i vatrene moći, poslužila su borbena iskustva ruske vojske u ratu u Siriji. Unaprijeđeni T-90M, po svojim karakteristikama, ni malo ne zaostaju za najboljim zapadnim tenkovima.

Svakoj grupi tenkova pridružena su borbena vozila za podršku tenkovima (BMPT), među kojima je "Terminator" sposoban da pruži vatrenu podršku koja može da zamijeni jedan cijeli motorizovani streljački vod i do četiri oklopna transportera.

Na paradi su prikazani tenkovi i vozila koja još uvijek nisu ušla u upotebu, nastala na novoj platformi platformi "Armata". Reč je o tenkovima T-14, teškim borbenim vozilima pešadije T-15, srednjim "Kurganec 25" i samohodnim borbenim vozilima opremljenim za protivvazdušnu odbranu 2S38 "Derivacija".

Crvenim trgom su prodefilovale i nove varijante hibridnih raketno-topovskih PVO sistema "Pancir", koje do sada nisu bile prikazane u javnosti: najnoviji model sa oznakom "Pancir-SM", dalekometna verzija sistema, zatim specijalna arktička verzija "Pancir-SA" kao i standardni "Pancir-S1".

Crvenim trgom je prodefilovala i unaprijeđena verzija teškog višecjevnog lansera raketa TOS-1, jedinstvenog artiljerijskog oruđa u svijetu postavljenog na šasiji tenka T-72, prenosi "Telegraf.rs".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije