Naoružanje

Pentagon upozorava da Kina povećava nuklearni arsenal

Pentagon upozorava da Kina povećava nuklearni arsenal
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Pentagon upozorava da Kina povećava nuklearni arsenal

Pentagon je danas značajno revidirao svoju procjenu o planovima Kine da poveća svoj arsenal nuklearnog oružja narednih godina, navodeći da bi Peking mogao da ima 700 bojevih glava do 2027. godine, a do 2030. možda čak i 1.000.

Iako su te brojke značajno manje nego što su trenutni nuklearni kapaciteti SAD, koje imaju 3.750 bojevih glava, one predstavljaju veliku promjenu u američkoj procjeni u odnosu na prošlu godinu, kada je Pentagon upozorio da će Kina do kraja ove decenije imati najviše 400 bojevih glava.

U velikom godišnjem izvještaju o kineskoj vojsci koji podnosi Kongresu, Pentagon je ponovio zabrinutost zbog povećanog pritiska na Tajvan koji Kina smatra svojom teritorijom, kao i zbog kineskog hemijskog i biološkog pgorama i tehnoških dostignuća.

Ipak, u izvještaju Pentagona naglasak je na rastućem kineskom nuklearnom arsenalu, prenosi Rojters.

"Tokom naredne decenije NR Kina namjerava da modernizuje, diverzifikuje i poveća svoje nuklearne snage", kaže se u izvještaju.

Dodaje se da je Kina počela izgradnju najmanje tri silosa za skladištenje interkontinentalnih balističkih raketa.

Kina je saopštila da je njen arsenal znatno manji nego američki i ruski i da je spremna za dijalog, ali samo ako Vašington smanji zalihe svog nuklearnog oružja na kineski nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije