Naoružanje

Sjeverna Koreja potvrdila da je ispalila raketu

Sjeverna Koreja potvrdila da je ispalila raketu
Foto: Print Screen/Youtube | Pjongjang potvrdio da je ispalio manju raketu

Sjeverna Koreja je sa podmornice izvršila probu novog, manjeg balističkog projektila, javili su danas državni mediji.

U saopštenju sjevernokorejske novinske agencije KCNA navodi se da je "novi tip" projektila lansiran sa iste podmornice sa koje je izvršen test 2016. godine sa starijim modelom rakete.

Analitičari ističu da manji tip balističkog projektila znači da bi više sličnog naoružanja moglo da stane na jednu podmornicu.

Sjeverna Koreja ima veliku flotu zastarjelih podnornica, ali tek treba da rasporedi operativna plovila sposobna da ispaljuju balističke projektile, osim eksperimentalne klase "Gorae".

Saopštenje Pjongjanga objavljeno je dan nakon što je Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je projektil ispaljen u blizini mjesta Sinpo, gdje Sjeverna Koreja drži svoje podmornice i opremu za probno ispaljenje balističkih raketa.

Sjeverna Koreja lansirala je iz istog područja i druge vrste projektila.

Bijela kuća je od Sjeverne Koreje zatražila da se uzdrži od novih "provokacija" i portparol DŽen Psaki je istakla da SAD ostaju otvorene za diplomatske razgovore o programima naoružanja.

Pjongjang je do sada odbijao razgovore i optužuje SAD i Južnu Koreju da govore o diplomatiji a da istovremeno izazivaju rast tenzija zajedničkim vojnim aktivnostima.

Diplomate su izjavile da SAD i Britanija planiraju da pitanje posljednje probe Sjeverne Koreje iznesu večeras na sastanku Savjeta bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije