Naoružanje

Počela vježba OS BiH i vojske SAD na poligonima Glamoča i Manjače

Počela vježba OS BiH i vojske SAD na poligonima Glamoča i Manjače
Foto: Srna | Počela vježba OS BiH i američke vojske na poligonima Glamoča i Manjače
Srna

SARAJEVO - Zajednička vojna vježba pripadnika Oružanih snaga BiH i američkih Oružanih snaga pod nazivom "Bilateralna vježba" počela je danas na poligonima Glamoča i Manjače.

Iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara saopšteno je da je cilj vježbe unapređenje partnerske saradnje sa SAD i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i sposobnosti Oružanih snaga BiH.

Vježba, kako se navodi, doprinosi povećanju bezbjednosti i stabilnosti na Balkanu.

Pandemija kovida 19 primorala je Oružane snaga BiH da smanje broj učesnika na 280 i da se prilagodi novonastaloj situaciji da bi se vježba održala uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera.

Terenska vježba se realizuje na poligonu Glamoč, uz kompjutersku koordinaciju sa Centrom za borbene simulacije poligona Manjača i upotrebu specijalista za navođenje i kontrolu vazdušne podrške.

Blisku vazdušnu podršku snagama na zemlji pružaju dva aviona "F-16" iz vazduhooplovne baze Aviano u Italiji, koji, umjesto bojeve municije, koriste lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje, dok je helikopter "UH-1H" angažovan za medicinsku evakuaciju vazdušnim putem, dodaje se u saopštenju.

Na ovaj način će, kako se navodi, u potpunosti biti simulirana integracija kopnenih i vazdušnih snaga.

Za potrebe vježbe formiran je i privremeni Medijski informativni centar sa 13 pripadnika Oružanih snaga BiH, dva pripadnika američke vojske iz Regionalnog informativnog tima za podršku, tri pripadnika Savjetodavnog tima američkih vazdušnih snaga i jednog predstavnika odnosa sa javnošću iz Komande specijalnih operacija za Evropu, a u saradnji sa Kancelarijom za odbrambenu saradnju pri američkoj Ambasadi u BiH.

U okviru vježbe sutra će od 10.00 do 11.00 časova na vojnom poligonu Glamoč biti organizovan Dan posjetilaca, uz prisustvo visokih zvaničnika. Tom prilikom biće prikazan dio operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH na terenu sa bliskom vazdušnom podrškom aviona "F-16", dodaje se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije