Naoružanje

Počinje sajam naoružanja Partner 2021

Počinje sajam naoružanja Partner 2021
Foto: sajam.rs | Počinje sajam naoružanja Partner 2021

Jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021, najveći i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u Jugoistočnoj Evropi, počinje danas na Beogradskom sajmu i trajaće do 14. oktobra.

Pored kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, na Partneru 2021 će se predstaviti i drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Srbije, pravni subjekti registrovani za promet naoružanja i vojne opreme, naučne, obrazovne i istraživačke institucije, kao i institucije Ministarstva odbrane u oblasti remonta, održavanja naoružanja i vojne opreme i opitovanja.

Na sajmu će biti predstavljeno više od 70 "krupnih" sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije, i to: artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa.

Jugoimport SDPR izložiti oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa Vojnotehničkim institutom, prikazaće i svoje razvojne projekte.

U skladu sa međunarodnim karakterom manifestacije, u sklopu rastuće međunarodne vojnotehničke i vojno-ekonomske saradnje sa partnerskim zemljama, uključujući tu Rusku Federaciju, Francusku, SAD, NR Kinu, brojne zapadne razvijene zemlje i prijateljske zemlje sa Bliskog i Srednjeg Istoka i Afrike, očekujemo da se na sajmu ove godine pojavi značajan broj inostranih, renomiranih proizvođača naoružanja i vojne opreme.

Jugoimport-SDPR će se, kao suorganizator sajma, predstaviti u okviru tri poslovne misije koje ima, kao nosilac razvoja i proizvodnje složenih borbenih sistema i municije, kao integrator srpske odbrambene industrije na svjetskom tržištu i kao kompanija koja se bavi opremanjem Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova sredstvima iz domaće proizvodnje i iz uvoza.

To preduzeće je najavilo da će na sajmu Partner biti prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća, kao što su "Borbeni složeni sistemi" iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika "Belom" u Uzićima, koja proizvodi malu municiju, pančevačka "Utva", kao i "Kovački centar" i nova "Kapislana" u Valjevu.

Partner je prilika i za predstavljanje grupacije Jugoimportovih kooperanata.

Deseti sajam naoružanja i vojne opreme Partner biće održan u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, na površini od oko 26.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Tokom trajanja sajma biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmijene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.

Kako je ranije najavljeno, ukoliko uslovi dozvole biće održana i demonstracija naoružanja i vojne opreme sa bojevim gađanjem na poligonu Vojske Srbije u Nikincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije