Naoružanje

Pogledajte kako je izgledala Parada pobjede u Moskvi

Pogledajte kako je izgledala Parada pobjede u Moskvi
Foto: Tanjug/AP | Pogledajte kako je izgledala Parada pobjede u Moskvi (FOTO)

MOSKVA - U Moskvi je danas održana vojna parade povodom obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

U obraćanju prisutnima, Vladimir Putin, predsjednikom Rusije, rekao je da se danas obilježava najgrandioznija pobjeda.

"Nećemo zaboraviti doprinos naših saveznika u postizanju pobjede i poštujemo hrabre borce svih zemalja antihilterovske koalicije koji su se hrabro borili u zemljama Evrope", kazao je Putin, prenijele su agencije.

Crvenim trgom ruske prijestonice danas su zajedno sa ruskim vojnicima, marširali i predstavnici  Srbije, Azerbejdžana, Jermenije, Bjelorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Kine, Moldavije, Mongolije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Na Paradi pobjede, pored ruskog predsjednika, prisustvovali su Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Parada je počela podnošenjem raporta Sergeja Šojgua, ruskog ministra odbrane predsjedniku Putinu o spremnosti za paradu.

Crvenim trgom marširalo je 15.000 vojnika, a prikazan je i rekordan broj vojne tehnike - 234 jedinice, 80 aviona i helikoptera.

Marš je počeo defileom jedinica naoružanih oružjem koje je korišćeno u Drugom svjetskom ratu - pješadinci, piloti, mornari, inženjeri i izviđači, kao i jedinica Kozaka, a na kraju parade šest jurišnih lovaca Su-25 iscrtali su na nebu rusku zastavu.

Kako je sve izgledalo pogledajte u galeriji:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije