Naoružanje

Potvrđeno: SAD tajno proizvele i testirale prototip novog lovca

Potvrđeno: SAD tajno proizvele i testirale prototip novog lovca
Foto: Concept art/Air Force Research Laboratory | Potvrđeno: SAD tajno proizvele i testirale prototip novog lovca

Ratno vazduhoplovstvo SAD tajno je dizajniralo, proizvelo i testiralo najmanje jedan prototip lovačkog aviona nove generacije kao dio programa Sljedeće generacije dominacije u vazduhu (NGAD), objavio je dr Vil Roper, asistent sekretara Ratnog vazduhoplovstva zadužen za tehnologiju i logistiku.

Vijest o testovima novom američkog aviona obišla je svijet. Roper je postojanje prototipa prvo potvrdio novinarki portala Defense News tokom jedne konferencije.

"Već smo napravili demonstrator i testirali smo ga u letu. Srušili smo rekorde. Spremni smo da napravimo avion sljedeće generacije na način na koji to nikada nije učinjeno ranije", rekao je Roper.

Detalji i izgled novog aviona i dalje su nepoznati. To je prvi novi lovački avion SAD napravljen u posljednjih 20 godina, još od takmičenja između prototipa iks-32 i iks-35.

Ratno vazduhoplovstvo ima novi pristup razvoju i proizvodnji aviona, korišćen i za školski avion T-7A. Ističe se da to može da uštedi vrijeme i troškove za lovac sljedeće generacije za 10 odsto.

Vil Roper je odbio da komentariše koliko je dosad proizvedeno prototipa, ko je proizvođač kao i kada je izveden prvi let.

Ne znaju se ni mogućnosti aviona, brzina niti da li može da leti bez pilota.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije