Naoružanje

Proizvodnja novog drona od sljedeće godine

Proizvodnja novog drona od sljedeće godine
Foto: Print Screen/You Tube | Proizvodnja novog drona od sljedeće godine

ISTANBUL - Turska kompanija iz namjenske industrije "Bajkar" namjerava da sljedeće godine počne proizvodnju svoje nove borbene bespilotne letjelice, koja već privlači međunarodno interesovanje, rekao je njen predsjednik Seldžuk Bajraktar.

"Bajkar" je postao poznat na međunarodnom nivou posljednjih godina zahvaljujući lakom dronu "TB-2", koji se koristio u Ukrajini, Azerbejdžanu i sjevernoj Africi i koji je postigao veliki izvozni uspjeh, katapultirajući kompaniju u jednog od najvećih turskih izvoznika naoružanja.

Nazvan "kizilelma", novi dron proširuje asortiman proizvoda kompanije od sporih dronova za napade na zemlji do brzih i okretnih autonomnih aparata koji sarađuju sa borbenim avionima.

"Ovo je dizajnirano da bude visoko autonomno, pod ljudskim nadzorom, naravno, borbeno vozilo tipa vazduh-vazduh. U izvjesnom smislu, `kizilelma` je izraz potpuno nove budućnosti borbene avijacije", rekao je Bajraktar, koji je vodio proces dizajniranja novog drona na mlazni pogon dužine 15 metara.

"Bajkar" planira da sljedeće godine počne proizvodnju u malim količinama. "Kizilelma" je obavio svoj prvi let u decembru i ovog mjeseca je započeo formacijske testne letove sa drugim "Bajkarovim" dronovima.

Letjelica je spremna da započne probne letove zajedno sa mlaznim avionima sa pilotima. Raspoređivanje novog drona na turske amfibijske brodove predviđeno je za sljedeću godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije