Naoružanje

Projektom "Igman" SFRJ namjeravala tenk T-55 naoružati "Maljutkama"

Projektom "Igman" SFRJ namjeravala tenk T-55 naoružati "Maljutkama"
Foto: twitter.com/gvozdenavolja | Projektom "Igman" Jugoslavija namjeravala tenk T-55 naoružati "Maljutkama"

Osnovni borbeni tenk JNA je trebao biti naoružan protivtenkovskim vođenim raketama "Maljutka", koji su u SFRJ proizvedene na osnovu licence kupljene u SSSR.

Prema planovima jugoslovenske vojne industrije, ovo bi značajno povećalo vatrene mogućnosti tenka i omogućilo mu uspješnu borbu sa protivničkim tenkovima na daljinama i do 3.000 metara.

Dvije protivtenkovske rakete su se nalazile na lanseru koji je montiran iznad osnovnog topa. Što se tiče samog topa jugoslovenska vojna industrija je imala u planu njegovu zamenu oruđem kalibra 105mm sa termoizolacionom oblogom, što bi povećalo njegovu preciznost, navodi internet portal RG.

Na kupoli modernizovanog osnovnog borbenog tenka T-55 planirana je instalacija bacaća dimnih bombi za stvaranje aerosolne zavjese, kao i senzora koji bi registrovali lasersko ozračenje tenka. Gusjenice bi bile zaštićene bočnim ekranima.

Prema pojedinim izvorima ova modifikacija osnovnog borbenog tenka T-55 je trebala da ponese ime "Igman", u čast partizanskih jedinica koji su u ekstremno teškim meteo uslovima uspjeli da pređu preko ove planine u zimu 1942. godine.

Za ovu jugoslovensku modifikaciju T-55 "Igman" bile su zainteresovane brojne inostrane zemlje, međutim usljed dramatičog raspada SFRJ koji je prouzrokovao građanski rat, došlo je do logičnog zaustavljanja ovog projekta.

Neophodno je reći da su sovjetski konstruktori teške oklopne borbene tehnike još 60-ih godina prošlog vijeka eksperimentisali sa integracijom protivoklopnog vođenog sistema "Maljutka" na tenkove lake, srednje i teške kategorije. Razvoj ovih istraživanja su doveli do toga da su Sovjeti uspjeli da vođenu raketu ispale iz tenkovskog topa. Prva modifikacija tenka T-55M koja je omogućavala ovu novinu ušla je u naoružanje 1983.godine.

Interesantno je navesti da je određen kontingent tenkova T-55 koji su imali sposobnost lansiranja protivtenkovskih vođenih raketa isporučeni Peruu. Ove varijante tenkova su imali po dvije protivtenkovske rakete koje su postavljene na nosač sa lijeve strane kupole. Ovakav tip modifikacije je realizovan na ograničenom broju mašina.

(Ruska reč)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije