Naoružanje

Pratite nas na Google news

Prvi kineski nosač aviona uskoro spreman za borbu

Prvi kineski nosač aviona uskoro spreman za borbu
Foto: Screenshot | Prvi kineski nosač aviona uskoro spreman za borbu
N.N.

Prvi nosač aviona napravljen u Kini "Šandung" prošao je sva testiranja i trening misije i biće spreman za borbu do kraja godine.

Nosač i njegova posada testirani su i prošli obuku sa fokusom na realne borbene situacije tokom 10 mjeseci, prenijela je Centralna kineska televizija (CCTV), piše kineski "Global tajms".

Tokom testiranja i treninga isprobavani su podrška iz vazduha, kontrola štete i hitna reakcija, izjavio je admiral Lai Jijun, kapetan broda.

On je dodao kako su efikasno testirali i naoružanje broda, te da su performanse nosača unaprijeđene.

Budući da je "Šandung" u kineskoj mornarici kraće od godinu dana, i dalje su u toku ispitivanja njegovih performansi i mogućnosti unapređenja, kazao je Žang Junše iz Instituta za mornaričke studije kineske vojske. "Global tajms" navodi da će brod biti spreman za borbenu upotrebu do kraja 2020.

"Šandungu" slijedi još vježbi, ovaj put združenih sa drugim brodovima, avionima, kao i sa drugim udarnim grupama, kaže Žang.

Ovaj brod je drugi nosač aviona koji Kina ima, a prvi proizveden u samoj zemlji. Porinut je 17. decembra prošle godine. Prva misija mu je bila kada je plovio kroz Tajvanski moreuz samo sedam dana poslije porinuća.

Posljednja velika aktivnost bila je vojna vježba koja je počela 1. septembra i trajala je 22 dana u Bohajskom moru, kada je ovaj nosač sadejstvovao sa novim kineskim avionima J-15 koji su specijalno dizajnirani za njega.

(Sputniknews.com)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije