SP Qatar 2022.

Naoružanje

Najveći proizvođač oružja na svijetu pokrenuo biznis u regionu

Najveći proizvođač oružja na svijetu pokrenuo biznis u regionu
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/Pixsell | Najveći proizvođač oružja na svijetu pokrenuo biznis u regionu
Nezavisne novine

ZAGREB - Najveći proizvođač oružja na svijetu, američki Lokid Martin, osnovao je početkom ove nedjelje podružnicu u Hrvatskoj sa osnovnim kapitalom od 1,7 miliona dolara.

Na njeno čelo je postavljen Džon Bredli Sanders.

Iako Lokid Martin u Evropi već dugi niz godina razvija poslovanje iz Velike Britanije, Danske i Poljske, u srednjoj i jugoistočnoj Evropi dosad nisu imali podružnice.

"Kao najveća svjetska komapnija za vazduhoplovstvo i odbranu, Lokid Martin prisutan je u više od 50 zemalja širom svijeta. Osnivanje lokalnih podružnica, poput ove u Zagrebu, normalna je poslovna praksa. Pomaže nam da razvijemo bolje razumijevanje lokalne poslovne prakse i regulatornih potreba za podrškuu našem radu na isporuci proizvoda i usluga za vojnu i komercijalnu upotrebu", poručio je za Jutarnji list Džon Nilson iz kancelarije Lokid Martin Globala za Evropu i Veliku Britaniju u odgovoru na pitanje koji su motivi pomenute kompanije za osnivanje podružnice u Hrvatskoj.

Osnivanje zagrebačke podružnice Lokida uslijedilo je nakon majske isporuke dva helikoptera UH-60M Blek hok Hrvatskoj vojsci kao donacije američkih oružanih snaga.

Lokid je proizvođač Blek hoka, a Hrvatska se obvezala da kupi još dvije takve letjelice koje treba servisirati i održavati uz pomoć proizvođača.

I u toj činjenici valja tražiti razloge osnivanja zagrebačke podružnice Lokida čiji su borbeni avioni F-16 u raznim varijantama i aranžmanima bili u konkurenciji za modernizaciju Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u dugogodišnjoj nabavci aviona koja je lani okončana izborom francuskih Rafala.

"Pokretanje podružnice u Zagrebu omogućava Lokid Martinu bolju podršku rastućim odbrambenim i bezbjednosnim zahtjevima Hrvatske", odgovorio je Nilson na pitanje koji je poslovne ciljeve pred novoosnovanu podružnicu stavio Lokid.

Sjedište tog giganta vojne industrije nalazi se u saveznoj državi Merilend, zapošljava oko 115.000 radnika, a godišnji prihodi kompanije procjenjuju se na 67 milijardi dolara.

Poređenja radi, hrvatski BDP u 2020. iznosio je 56 milijardi dolara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije