Naoružanje

Rumunija mijenja kalašnjikov Beretom ARX160

Rumunija mijenja kalašnjikov Beretom ARX160
Foto: wikipedia.org | Rumunija mijenja kalašnjikov Beretom ARX160
N.N.

Rumunija je započela proces zamjene kalašnjikova italijanskom Beretom ARX160. Planira se licencna proizvodnja do 20,000 primeraka godišnje u domaćim pogonima uz otvaranje novih radnih mjesta.

Time se nastavlja trend zamjene kalašnjikova novim jurišnim puškama u regionu.

Mađarska već licencno proizvodi CZ Bren 2 Češke zbrojovke i sve masovnije ih uvodi u vojsku. Bukurešt se opredijelio za Beretu koji uživa reputaciju najstarijeg evropskog proizvođača oružja osnovanog u 16. vijeku.

Rumunija je posljednja "velika" vojska u NATO koja masovno koristi legendarni Kalašnjikov kao osnovnu jurišnu pušku. Riječ je o domaćem derivatu model 1963 i 1986 koji su decenijama u upotrebi.

Za razliku od nekih drugih vojski Bukurešt neće ići na nužnu promjenu kalibra jer italijanska puška osim NATO kalibra 5,56x45 mm koristi i klasični metak 7,62x39 mm.

Projekat modernizacije jurišne puške rumunske vojske počeo je u jesen 2019. Tada je odlučeno da domaća kompanija Uzina mecanica plopeni (UMP) iz sastava državnog RomArm, potpiše ugovor sa italijanskom Beretom o licencnoj proizvodnji puške ARX16 u varijanti A3.

Rumunska Vlada će obezbijediti 80 odsto potrebnih sredstava za zajedničko ulaganje, a očekuje se da će na početku procesa 15 odsto delova jurišne puške biti proizvođeno u toj zemlji, a da će taj procenat rasti u budućnosti.

Takozvani ofset aranžman obuhvata i ulaganje od 6,5 miliona evra u modernizaciju fabrike UMP u kojoj bi se proizvodila puška. Fabrika, u kojoj sada radi oko 300 ljudi biće pojačana sa još 150 zaposlenih.

Inicijalno će biti proizvedeno 20,000 pušaka godišnje a rumunska Vlada očekuje da će taj posao imati pozitivan efekat i na ostale fabrike vojne industrije, koje se spremaju da preuzmu proizvodnju optičkih nišana i drugih komponenti.

To je samo jedan od segmenata sveobuhvatnog procesa modernizacije rumunske vojske. Do 2026. godine planirano je ulaganje od čak 9,8 milijardi evra koje obuhvata vazduhoplovstvo, sisteme PVO i kopnenu vojsku.

Bereta ARX160 je modularna jurišna puška koju mogu da koriste oružane snage, policija i specijalne formacije. Izrađuje se u NATO kalibru 5,56x45 mm, uz opciju izmjene cijevi i korišćenja sovjetskog 7,62x39 mm kalibra i hranjenje municijom iz okvira za Kalašnjikov.

Puška ARX160 jedan je od elemenata modernizacije italijanskih oružanih snaga pod nazivom Soldato Futuro (vojnik budućnosti). Od 2008. do 2014. vojsci te zemlje isporučeno je oko 30,000 takvih pušaka. Očekuje se da će zamijeniti sve puške AR70/90 i postati standardno oružje italijanske pešadije.

ARX160 ima pikatini šinu za montiranje optičkih i drugih nišana, teleskopski kundak prilagodljiv po dužini kao i opremu za promjenu cijevi i kalibra. Posjeduje relativno malu masu od tri kilograma, veću brzinu paljbe od Kalašnjikova i opciju podcijevnog bacača granata.

U Rumuniji je ideja da ARX160 u budućnosti bude osnovno oružje ne samo rumunske vojske, već i policije i Žandarmerije. Zato se razmatra se proširenje saradnje sa Beretom na proizvodnju osnovnog pištolja za oružane snage.

(balkansec.net)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije