Naoružanje

Pratite nas na Google news

Rumunska vojska dobila američke rakete "Patriot"

Rumunska vojska dobila američke rakete "Patriot"
Foto: Agencije | Rumunska vojska dobila američke rakete "Patriot"
SRNA-Rojters

BUKUREŠT - Rumunska vojska primila je danas prvu isporuku američkih raketa tipa zemlja-vazduh "patriot" u okviru akcije jačanja odbrane, na šta Rusija ne gleda blagonaklono.

"Rumunija je upravo postala bezbjednija zemlja postavljanjem projektila `patriot` na svoju teritoriju. Rumunski građani sada su bolje zaštićeni", izjavio je premijer Ludovik Orban na ceremoniji preuzimanja raketa na poligonu na obali Crnog mora.

Rakete će biti dio integrisanog protivvazdušnog sistema sa nedavno kupljenim borbenim avionima "F-16". Rumunija nastoji da podigne zastarjeli nivo vojne opreme na standarde NATO saveza i da izbaci iz upotrebe "migove" iz sovjetske ere.

Novi raketni sistem koštao je oko četiri milijarde dolara i važan je element šireg programa EU i NATO-a, koji žele da preduprijede bilo kakve prijetnje iz Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više puta je izjavio da Moskva smatra da razmještanje američkih raketa na istoku Evrope predstavlja veliku opasnost i da će Rusija biti primorana da odgovori jačanjem svojih raketnih sposobnosti.

SAD su zatražile da članice NATO-a postepeno povećaju svoje budžete za odbranu na dva odsto bruto domaćeg proizvoda, a Rumunija, koja je blizak saveznik Vašingtona, jedna je od prvih u Evropi koja je to uradila.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije