Naoružanje

Rusi spremaju novo borbeno vozilo

Rusi spremaju novo borbeno vozilo
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Rusi spremaju novo borbeno vozilo

Pravljenje ruskog borbenog vozila "Tajfun PVO", namijenjenog za strijelce i artiljeriju, nalazi se u završnoj fazi.

U trećem kvartalu ove godine biće gotovi eksperimentalno-konstruktorski radovi, saopštio je generalni direktor elektromehaničkog postrojenja "Kupol" (dio koncerna "Almaz-Antej") Fanil Zijatdinov.

"Rad na novim primjercima je u završnoj fazi, planiramo da početkom ove godine dovršimo eksperimentalno-konstruktorske radove na (sistemu za simuliranje meta) 'Ađutant', u trećem kvartalu na 'Tajfunu PVO'. Zatim će već započeti serijska proizvodnja", rekao je Zijatdinov u intervjuu za časopis "Nacionalna odbrana".

Takođe je istakao da su u oba slučaja pripreme za proizvodnju već u toku, kako u fabrici "Kupol", tako i u drugim preduzećima, prenosi "Sputnjik".

"Borbeno vozilo 'Tajfun PVO' već je uspjelo 'da se pokaže' – eksperimentalni primjerci su predstavljeni na takmičenju 'Vedro nebo' na Međunarodnim vojnim igrama – 2019 koje su održane u Kini. Tamo su izazvali opšte interesovanje, jer se radi o vozilima na kojima su povoljno i efikasno riješeni zadaci povećanja mobilnosti, bezbjednosti i borbene efikasnosti strijelaca i artiljerije koji rukuju prenosnim protivavionsko-raketnim sistemima", rekao je Zijatdinov.

On je naglasio da se vozilo pravi samoinicijativno, ali u tijesnoj saradnji sa stručnjacima Ministarstva odbrane Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije