Naoružanje

Rusija podigla "suhoj" kako bi presrela britanski špijunski avion

Rusija podigla "suhoj" kako bi presrela britanski špijunski avion
Foto: Wikipedia | Rusija podigla "suhoj" kako bi presrela britanski avion

Rusija je podigla borbeni avion kako bi presrela britanski špijunski avion koji je djelovao u blizini Krima.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je britanska akcija dio šireg povećanja vojnih aktivnosti SAD i njihovih saveznika u regionu Crnog mora, na šta se predsjednik Vladimir Putin požalio njemačkom kancelaru Angeli Merkel u današnjem telefonskom razgovoru.

Iz ruskog Ministarstva navode da je podignut borbeni avion "suhoj SU-30" kako bi presreo britanski izviđački avion "boing RC-135" za koji je rečeno da je pokušavao da se približi Krimu.

U saopštenju Kremlja se navodi da je britanski avion promijenio kurs i udaljio se od Krima nakon što mu se približio ruski avion.

Putin je večeras u telefonskom razgovoru prenio Merkelovoj da su akcije Zapada u crnomorskom regionu destabilizujuće, opasne i provokativne.

Ministarstvo odbrane Rusije navodi da je pojačana aktivnost NATO uključivala dva američka ratna broda, stratešku avijaciju i četiri špijunska aviona NATO-a u posljednja 24 sata, uključujući i britanski.

Dodaje se da sve to liči na pokušaj NATO-a da izviđa potencijalno ratište, što bi moglo biti od koristi u slučaju da Ukrajina pokuša silom da povrati istočni Donbas, nad kojim je izgubila kontrolu 2014. godine.

U saopštenju se navodi da dva ruska vojna broda prate američka plovila.

Britanski ratni brod "HMS Defender" u junu je primjenio, kako je London rekao, međunarodno priznata pravila o slobodi plovidbe u ukrajinskim teritorijalnim vodama u blizini Krima, izazvavši žestok odgovor Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije