Naoružanje

Rusija potpisala ugovore od 55 milijardi dolara o prodaji oružja

Rusija potpisala ugovore od 55 milijardi dolara o prodaji oružja
Foto: Wikimedia | Rusija potpisala ugovore od 55 milijardi dolara o prodaji oružja
Srna

MOSKVA - Krajem ove godine, Rusija sa mnogim zemljama svijeta ima potpisane ugovore o prodaji oružja vrijedne 55 milijardi dolara.

Riječ je najviše o izvozu aviona, sistema protivvazdušne odbrane i automata "kalašnjikov".

Rusija je u 2021. godini zadržala mjesto na popisu pet najvećih izvoznika oružja na svijetu, uz SAD, Kinu, Njemačku i Francusku.

Od ukupnog svjetskog izvoza oružja, Rusiji pripada oko 20 odsto.

Uprkos pandemiji, Ruska Federacija je 2021. godine uspjela da sklopi dopunske ugovore o isporuci oružja vrijedne 10 milijardi dolara, navodi direktor Federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

Godinu je obilježio ugovor sa Indijom, sklopljen između Koncerna "Kalašnjikov" i indijske vojske.

Ruski proizvođač oružja potpisao je sa NJu Delhijem ugovor vrijedan 590 miliona dolara, koji se odnosi na proizvodnju automata "AK-203" u fabrici u gradu Korvi.

Ova ruska kompanija pokrenuće kompletnu licenciranu proizvodnju "kalašnjikova" koje će koristiti oružane snage Indije.

Ruska Federacija potpisala je 2021. godine sa 17 afričkih zemalja ugovor o isporuci oružja vrijedan 1,7 milijardi dolara.

I pored američkih sankcija, ruske vojnoindustrijske kompanije postavile su rekord u isporuci municije SAD.

Prema podacima kancelarije za popis stanovništva SAD za spoljnu trgovinu, na koje se poziva ruski poslovni list "RBK", tokom prvih 10 mjeseci ove godine američke kompanije uvezle su rusku municiju za streljačko oružje u vrijednosti od 157,9 miliona dolara.

Tokom proteklih godina, izvoz ruskog oružja u Bjelorusiju trostruko je uvećan u poređenju sa sredinom prve decenije dvijehiljaditih.

To su uglavnom sistemi protivvazdušne odbrane i avioni.

Od početka dvijehiljaditih Rusija realizuje trgovinu i proizvodnju oružja sa sedam zemalja Južne Amerike - Argentinom, Brazilom, Kolumbijom, Ekvadorom, Peruom, Urugvajem i Venecuelom.

Rusija proizvodi i prodaje helikoptere, laku oklopnu tehniku, sisteme protivvazdušne odbrane i streljačko oružje, navodi "Ruska riječ".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije