Naoružanje

Rusija razmatra oživljavanje "nuklearnih vozova"

Rusija razmatra oživljavanje "nuklearnih vozova"
Foto: facebook | Rusija razmatra oživljavanje "nuklearnih vozova"

Ruska stručna javnost ponovo raspravlja o idejama oživljavanja "nuklearnih vozova" u – željezničkih sistema sa balističkim raketama, kakvi su postojali i u sovjetsko doba. Konkretno, govori se o željezničkom raketnom sistemu "Barguzin“, a stručnjaci su uvjereni da taj "voz smrti" može biti stavljen u upotrebu u najkraćem roku.

Željeznički raketni sistem "Barguzin" trebalo je da bude ključni element nuklearnog štita Rusije, na koji Zapad ne bi bio u stanju da odgovori. Očekivalo se da će "voz smrti", kako ga još nazivaju, biti stavljen u upotrebu mnogo ranije, s obzirom da je prošao dio testiranja, ali je 2017. objavljeno da je razvoj sistema obustavljen.

"Voz smrti" – najefikasniji odgovor na stratešku prijetnju

Međutim, vojni ekspert Vladimir Jevsejev je ponovo pokrenuo ovu temu u javnosti izjavom da bi ruske Strateške raketne snage mogle da se naoružaju tim sistemom u roku od tri do pet godina, ukoliko rukovodstvo zemlje donese odgovarajuću odluku.

Jevsejev, koji je radio u glavnom institutu Raketne vojske ruskog Ministarstva odbrane, rekao je da bi raspoređivanje "Barguzina" bilo najefikasniji odgovor na stratešku prijetnju, izazvanu sve većim brojem NATO baza u blizini ruskih granica.

Jevsejev vjeruje da će, ukoliko bude neophodan nuklearni odmazdni napad, lansiranje rakete sa bilo kog dijela željeznice biti efikasnije nego iz mobilnog kopnenog raketnog sistema tipa "Topolj" ili "Jars".

On smatra da je projekat "Barguzin" svojevremeno bio zamrznut, pošto je rusko rukovodstvo računalo na produženje Strateškog ugovora o ofanzivnom naoružanju (START-3), a taj sistem je mogao da bude pogodan izgovor da se SAD povuku iz tog sporazuma, posljednjeg većeg ugovora o kontroli nuklearnog naoružanja između Moskve i Vašingtona. Drugi razlog je, prema njegovom mišljenju, banalni nedostatak novca.

"Nuklearni voz" – mobilan i "nevidljiv"

Prednosti "nuklearnog voza" kriju se i u njegovoj nevidljivosti i mobilnosti. Spolja gledano, taj voz se ne razlikuje od običnog teretnog ili putničkog voza, ali njegovi vagoni nose tri interkontinentalne balističke rakete sa 30 bojevih glava od 550 kilotona svaka.

Ruski ekspert Aleksej Podberezkin objašnjava da je železnički raketni sistem "Barguzin" oružje za odmazdu, koje će Moskva iskoristiti u slučaju napada agresora na teritoriju Rusije.

   "S tačke gledišta neranjivosti ovaj sistem će pružiti mnogo. Amerikanci su posljednjih godina rasporedili hiljade krstarećih i aerobalističkih raketa morskog i vazdušnog baziranja, a to je prijetnja za naše snage za odvraćanje. Međutim, raketni sistem Barguzin može da mijenja svoju poziciju u bilo koje doba dana ili noći, a biće ga teško razlikovati od običnog voza. Pedeset takvih raketa je dovoljno da garantuju odmazdu u bilo kojim okolnostima", rekao je ekspert.

U slučaju prijetnje nuklearnog rata, željeznički raketni sistem Barguzin izlazi na pruge i "stapa" se sa drugim vozovima. Nakon naredbe za borbenu upotrebu, voz se zaustavlja i priprema se za napad. Krovovi na tri vagona se otvaraju, a skriveni unutrašnji mehanizmi dovode u vertikalni položaj kontejnere za lansiranje raketa. U roku od nekoliko minuta uslijediće i lansiranje.

Prethodnik Barguzina, sovjetski borbeni železnički raketni sistem "Molodec" povučen je iz upotrebe 2005. godine u skladu sa sporazumom START-2.

    U trenutku raspada Sovjetskog Saveza, 1991. godine, Stateške raketne snage Rusije imale su tri raketne divizije naoružane željezničkim kompleksima „Molodec“ (RT-23) – ukupno 12 vozova sa 36 lansera, od kojih je 10 vozova utilizovano, a dva su otišla u muzej.

Iako mnogi stručnjaci kažu da za železničkim raketnim sistemima, koji su se nekada smatrali efikasnim sredstvima, više nema potrebe, Aleksej Podberezkin smatra da bi "Barguzin“ mogao da se pojavi u ruskoj vojsci u roku od tri do pet godina, ako to rukovodstvo zemlje naloži.

"Nema velikih problema u stvaranju novog raketnog sistema ‘Barguzin‘. Potrebno je neko vrijeme da se stvore novi sistemi zasnovani na sovjetskim tehnologijama – sistemu ‘Molodec‘. Ali sada su tehnologije napredovale i to se može uraditi brzo. Mislim da je moguće proizvesti te sisteme za tri ili četiri godine ako se donese takva odluka“, rekao je ekspert.

Mnogi ruski eksperti ističu da sa vojne tačke gledišta "nuklearni voz" sada Rusiji i nije potreban, jer postojeće snage nuklearnog strateškog odvraćanja u potpunosti ispunjavaju sve postavljene zadatke, uključujući i odmazdne. Oni podsjećaju i na najnovije rusko oružje- krstareće rakete na nuklearni pogon tipa "Burevestnik", bespilotni podvodni aparat "Posejdon“, raketni kompleks sa hipersoničnim blokom "Avangard“, kao i na perspektivne siloske interkontinentalne rakete "Sarmat", koji garantuju snažnu odmazdu. Eksperti su sigurni da bi to oružje sravnilo sa zemljom neprijateljsku državu, koja bi se usudila da napadne Rusiju. 

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije