Naoružanje

Ruski S-500 bez konkurencije

Ruski S-500 bez konkurencije
Foto: Screenshot/Youtube | Ruski S-500 bez konkurencije

Najnoviji ruski protivvazdušni sistem "S-500 prometej" nema adekvatnog rivala u svijetu kada je riječ o borbi sa cijelim spektrom vazdušnih ciljeva, uključujući i objekte koji lete hiperzvučnim brzinama.

Ruski vojni izvori otkrivaju da je riječ o daljoj evoluciji sistema "S-400".

Novi sistem posjedovaće veći radijus prilikom detekcije ciljeva i efektivni domet raketa.

Generalni direktor državne korporacije "Rosteh" Sergej Čemezov ističe da će "S-500" biti u stanju da presretne bilo koji cilj.

Sistem "S-500" moći će da djeluje protiv kompletnog spektra vazdušnog oružja, uključujući hiperzvučne leteće objekte i bojeve glave interkontinentalnih balističkih raketa.

Osnovna "protivavionska" raketa koju će primjenjivati "S-500" biće "40N6". Ona će moći da obara ciljeve na daljini i do 400 kilometara. Ova raketa već se nalazi u naoružanju sistema "S-400".

Za presretanje balističkih ciljeva i hiperzvučnih letećih objekata razvija se "porodica" raketa "77N6". Ove rakete trebaju da zamjene starije modele "9M82", koje koristi sistem "S-300".

Smatra se da će "prometej" moći da ostvari efektivni horizontalni domet i do 600 kilometara, dok će se u odnosu na "S-400" dramatično povećati visina presretanja vazdušnih ciljeva.

Naime, novi tipovi raketa omogućiće borbu sa neprijateljskim ciljevima u bližem kosmosu.

Nove mogućnosti sistema "S-500 prometej" ne isključuju mogućnost obaranja izviđačkih satelita koji se kreću po niskoj Zemljinoj orbiti, prenosi "Ruska riječ".

Prema riječima Čemezova, fabrička ispitivanja sistema "S-500" završena su i već ove godine prvi elementi ovog, po svemu sudeći, superiornog oružja biće isporučeni ruskim snagama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije