Naoružanje

Ruski helikopter Mi-28 - smrt koja dolazi iz mraka

Ruski helikopter Mi-28 - smrt koja dolazi iz mraka
Foto: Facebook | Ruski helikopter Mi-28 - smrt koja dolazi iz mraka

2017. godine Rusi su predstavili svoje najnovije čedo Mi-28NЭ, koje je ponuđeno na svjetskoj pijaci naoružanja i borbene tehnike. Zahvaljujući izvanrednim borbenim karakteristikama, potvrđenim u praksi, ovaj helikopter ima sjajnu izvoznu perspektivu. U narednom tekstu obuhvaćene su najvažnije tačke koje čine ovaj helikopter tako specifičnim.

Uništava tenkove i pješadiju, nadgleda granicu

Glavni zadatak helikoptera Mi-28 je borba protiv neprijateljskih tenkova i žive sile protivnika. Radi se o višenamjenskom helikopteru. Može da se upotrebljava za dejstva po kopnenim ciljevima, ali i da obavlja zadatake klasičnog izviđanja i borbenog patroliranja, prenosi portal televizije "Zvezda".

Rakete koje "buše" sve, a ništa ne promašuju

Osnovno naoružanje "Noćnog lovca" su rakete "Šturm" ili "Ataka". Domet ovih raketa dostiže 5-8km. Karakteriše ih izuzetno velika preciznost. Praktično su nepogrešive na tim daljinama. U prosjeku od 100 ispaljenih raketa, njih 98 će pogoditi cilj. Njihova probojnost dostiže i do 1,000mm homogenog oklopa koji je zaštićen dinamičkom zaštitom. Na cilj se navodi poluatomatskim režimom vođenja rakete (radar ili laserski snop). Ovaj sistem navođenja karakteriše velika otpornost na eventualno protiv-elektronsko ili optičko dejstvo neprijatelja.

Napada iz najdubljeg mraka

Maksimalna brzina ovog helikoptera iznosi 324 km/č, a operativni borbeni radijus dostiže 450km. Zahvaljujući integraciji savremene elektronske opreme, helikopter je sposoban da po najvećem mraku leti nekoliko metara iznad zemlje i da se na taj način prikrada protivniku.

Žilava mašina koju je veoma teško oboriti

Za razliku od svog konkurenta, američkog helikoptera Apache, Mi-28 posjeduje jaču oklopnu zaštitu, posebno kabine i ostalih osetljivih elemenata na konstrukciji helikoptera. Ovaj oklop je neprobojan za pancirno-zapaljivu municiju u kalibru 12,7mm.

Odlične perspektive za dalju modernizaciju

Za ovaj helikopter se razvije modifikacija Mi-28UB. Njega odlikuje značajno unapređenje u pogledu upravljanja letelicom. U slučaju ekstremne situacije, koja može nastati usljed ranjavanja ili pogibije glavnog pilota, drugi član posade (operater na naoružanju) može preuzeti njegovu funkciju preko duplih komandi i preuzeti upravljanje letjelicom. Takođe, i samo osposobljavanje tj.obuka pilota je znatno jeftinija nego ranije.

Radar koji vidi dalje i čistije

Novi helikopter je dobio i novi radar, koji se nalazi iznad elise helikoptera. On za razliku od svog prethodnika koji je deo helikoptera Mi-28N, ima znatno veći domet, i značajno je osetljivi u otkrivanju neprijatelja koji je skriven iza različitih prirodnih i vještačkih prepreka.

Sve pobrojane karakteristike potvrđene u praksi

Helikopteri Mi-28 su u oktobru 2015.godine prebačeni na ratište u Siriju, gdje su integralni dio Vazduhoplovne grupe VVS koja je glavni nosilac protivterorističke operacije u ovoj državi. Pored Sirije, ovaj helikopter je prisutan i u Iraku, gdje je imao izrazito važnu ulogu prilikom velikih operacija iračke vojske i policije u oslobađanju gradova, kao što su Faludža, Ramadi, Mosul itd.

U jedinicama ruske vojske se nalazi oko 90 helikoptera Mi-28. Nedavno je prikazana verzija za eksport, u kojoj su fuzionisana sva borbena iskustva stečena u Siriji i ponuđena svetskom tržištu. Verzija nosi oznaku Mi-28NЭ, sudeći po interesovanju, očekuje ga sjajna izvozna perspektiva.

(Russia Beyond)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije