Naoružanje

Ruski vojnici prvi put koriste kinesko oružje

Ruski vojnici prvi put koriste kinesko oružje
Foto: Ilustracija | Ruski vojnici prvi put koriste kinesko oružje

Rusija i Kina započele su velike zajedničke vojne vježbe u sjevernoj i centralnoj Kini na kojoj će učestvovati više od 10.000 vojnika, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski list "Komersant" piše da će na ovim vježbama pod nazivom Sibu/Saradnja-2021 /Sibu/Cooperation-2021/ u kineskom regionu Ningđija prvi put ruski vojnici koristiti kinesko oružje. Rusija i Kina sprovode vježbe od 2005. godine.

Moskva je poslala borbene avione suhoj su-30SM, motorizovane jedinice i protivvazdušne sisteme odbrane na ove manevre, čiji je fokus borba protiv terorizma, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vježbe su uslijedile nakon što su talibani ponovo ojačali položaje u Avganistnu, gdje je sigurnost pogoršana nakon što su SAD povukle svoje trupe nakon dvije decenije rata.

U međuvremenu, Rusija je danas završila zajedničke vhežbe u Tadžikistanu sa uzbekistanskim i tadžikistanskim snagama u blizini avganistanske granice. Moskva je, takođe, saopštila da je dodatno naoružala svoju vojnu bazu u Tadžikistanu jurišnim puškama i drugim naoružanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije