Naoružanje

SAD izgubile primat pred Rusijom u radio-elektronskoj borbi

SAD izgubile primat pred Rusijom u radio-elektronskoj borbi
Foto: Image by littleonix from Pixabay | SAD izgubile primat pred Rusijom u radio-elektronskoj borbi

Kancelarija za reviziju SAD priznala je da je američka vojska izgubila nadmoć u izvođenju operacija u elektromagnetnom spektru, saopštio je portal RT pozivajući se na odgovarajući izvještaj.

"Mi nismo jedina globalna sila koja shvata značaj superiornosti u elektromagnetnom spektru. Potencijalni protivnici, uključujući Rusiju i Kinu, postigli su značajan napredak u poboljšanju svojih sposobnosti u ovoj oblasti", izjavio je direktor za odbrambene kapacitete i upravljanje u američkoj revizorskoj kancelariji Džozef Kiršbaum.

Prema njegovom mišljenju, uprkos uloženim naporima, Sjedinjene Američke Države više ne mogu biti sigurne u svoju nadmoć u sistemima za radio-elektronsku borbu i elektromagnetnom oružju.

Takođe se napominje da su ruske snage za borbu u elektromagnetnom spektru pokazale svoju efikasnost "u stvarnoj upotrebi ovih sredstava protiv Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja". Međutim, u izvještaju se ne navodi o kakvim slučajevima se radi.

"Ruski elektromagnetni sistemi su izuzetno pokretni, što otežava da im se suprotstavlja", naglasio je Kiršbaum.

Osim toga, stručnjaci smatraju da je vojna operacija u Siriji omogućila Rusiji da akumulira odgovarajuće iskustvo i razvije potencijal za borbu sa svemirskim sredstvima.

Sjedinjene Američke Države smatraju da su Moskva i Peking sposobni da utiču na rad sistema veze i navigacionih sistema na brodovima koje Amerikanci koriste za prevoz opreme i osoblja, dok njihovi zastarjeli brodovi nemaju dovoljne odbrambene sposobnosti u elektromagnetnom spektru.

Na osnovu podataka izvještaja, Pentagon nije uspio da u potpunosti izvrši nijednu od prethodnih strategija u oblasti borbe u elektromagnetnom spektru. Analitičari smatraju da ista sudbina očekuje i novu strategiju usvojenu prošle godine.

(sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije