Naoružanje

SAD ne smiju kontrolisati ruski nuklearni arsenal

SAD ne smiju kontrolisati ruski nuklearni arsenal
Foto: Pexels/Jack Gittoes | SAD ne smiju kontrolisati ruski nuklearni arsenal

MOSKVA - Novi START, sporazum između SAD i Rusije, predviđa uzajamnu kontrolu nuklearnog arsenala, a njegovom suspenzijom pod znakom pitanja je jedini preostali sporazum o nuklearnom razoružanju između najvećih nuklearnih sila.

Moskva pokušava poslati dvostruku poruku: prema ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, SAD privremeno više ne smiju kontrolisati ruski nuklearni arsenal, ali i dalje će se poštovati sporazum, a njegova jedinstvena uloga kao važnog instrumenta za održavanje međunarodne bezbjednosti i stabilnosti je jako cijenjena.

Ipak, ovo je prvi put da je Kremlj suspendovao američke inspekcije, a taj potez pokazuje koliko rat u Ukrajini opterećuje odnose dviju zemalja. 

Povod za taj korak, navodi Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova, na internetskoj stranici Ministarstva, bio je to što su SAD najavile inspekcijsku posjetu za naredne dane. 

Imajući u vidu trenutnu napetost između dviju zemalja, to je, smatra Rjabkov, otvorena provokacija.

Međusobne kontrole su, inače, obustavljene od 2020. i to ne zbog geopolitičkih sukoba, već zbog pandemije korone. 

Portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova je to ponovo istakao i dodao da bi, i pored napetosti, taj važan dio saradnje trebalo zadržati.

START je skraćenica za Sporazum o ograničenju atomskog naoružanja (Strategic Arms Reductions Treaty) iz 2010. i on obavezuje obje zemlje da smanje broj svojih nuklearnih bojevih glava na maksimalno 1.550, a broj nosača bojevih glava, kao što su interkontinentalne rakete, podmornice s odgovarajućim sistemima i bombarderi, na 800.

Da bi se to ostvarilo, sporazum omogućava svakoj strani sprovođenje do 20 inspekcija godišnje u drugoj zemlji. Prema ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, trenutna situacija daje drugoj strani jednostrane prednosti, jer je Rusiji oduzeto pravo da obavlja inspekcije na teritoriji SAD. Zvaničnici Moskve kažu da rat u Ukrajini nije razlog da Rusija obustavi kontrolu.

Ističu da zbog zapadnih sankcija ruski inspektori imaju velikih poteškoća s putovanjem u SAD. Pored toga, tamošnji zaposlenici su navodno ugroženi zbog rasta broja zaraženih virusom korona. Ako se sadašnji problemi riješe, kontrole u Rusiji će odmah ponovo biti dozvoljene, prenosi Deutsche Welle.

Novi START posljednji je u dugom nizu napora za nuklearno razoružanje između dviju najvažnijih nuklearnih sila svijeta. Dva sporazuma START su postojala devedesetih, ali START 1 je istekao 2009, a START 2 nikada nije stupio na snagu. Rezultat je bio naknadni Novi START.

SAD i Sovjetski Savez su još za vrijeme hladnog rata sedamdesetih godina potpisali sporazume o nuklearnom razoružanju, uključujući i sporazum ABM iz 1972. o ograničavanju sistema raketne odbrane, koji su SAD 2002. za mandata Džordža V. Buša jednostrano prekinule.

Pod republikancem Donaldom Trampom Vašington je 2019. takođe jednostrano prekinuo sporazum INF o zabrani raketa srednjeg dometa lansiranih sa zemlje. Tramp je 2020. izašao i iz Ugovora o otvorenom nebu, koji je dozvoljavao međusobne izviđačke letove kao mjeru za izgradnju povjerenja. Od svih bilateralnih sporazuma o nuklearnom razoružanju između SAD i Rusije ostao je samo Novi START.

Ali i budućnost ovog ugovora je neizvjesna. Taj sporazum vrijedi do 2026, nakon što je prošle godine produžen za najviše pet godina. Prema Rusiji, tu se ništa neće promijeniti, bez obzira na rat u Ukrajini ili sankcije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije