Naoružanje

Saab: Naša ponuda aviona djelotvornija za Hrvatsku

Saab: Naša ponuda aviona djelotvornija za Hrvatsku
Foto: Saab | Saab: Naša ponuda aviona djelotvornija za Hrvatsku

Budući da je Hrvatska već jednom izabrala novi borbeni avion i da nije potpisala ugovor za njegovu nabavku, odmah nakon obraćanja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će oružane snage ove zemlje nabaviti Rafal, oglasio se i jedan od konkurenata na tenderu, švedski SAAB.

"Kompanija za obranu i sigurnost Saab uvažava i poštuje odluku Vlade Republike Hrvatske u postupku nabavke borbenih aviona", navodi se.

Međutim, Saab je uvjeren da bi ponuda švedske vlade za 12 novih aviona Gripen C/D, koja uključuje dostupnost aviona unutar dvije godine, cjelovit paket logističke podrške i obuku za pilote i tehničare Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i strateški prilagođen operativni paket koji će dostaviti Saab, bila djelotvornija i zadovoljila i nadmašila sve potrebe Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

"Vjerujemo da je naša ponuda sveobuhvatna i s višestrukom dobrobiti za Hrvatsku i Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo. Gripen C/D prvi je od lovaca nove generacije u operativnoj službi, u potpunosti NATO interoperabilan, s uključenom najnovijom tehnologijom. Naša ponuda uključivala je i brzu dostupnost ovih potpuno novih aviona. S čvrstom bazom korisnika, plan za Gripen je da tehnološki i operativno ostane relevantan sve do 2060-ih godina. Nabavka i korištenje novih Gripena ne stvara dodatne troškove koji se često povezuju s korištenim avionima, i možemo potvrditi kako su u ponudi za Gripene transparentno navedeni i uključeni svi troškovi. Ponuda takođeruključuje vrlo atraktivan finansijski model za Hrvatsku, koji bi omogućio otplatu u dužem vremenskom razdoblju, uključujući i poček od 2023. do 2025. godine. Takvo rješenje finansiranja omogućila bi švedska vlada a ne komercijalne banke, zbog čega bi uslovi finansiranja bili veoma povoljni.

Partnerstvo sa Švedskom i Saabom donijelo bi Hrvatskoj puno više prednosti. Takav primjer je Regionalni centar za avijaciju i podršku koji bi razvio dugoročnu ssradnju s lokalnom obrambenom industrijom, kao i akademskim sektorom, stvarajući oko 500 visokotehnoloških radnih mjesta. Nastavićemo nadgledati i pratiti postupak nabavke", izjavio je Jonas Hjelm, viši potpredsjednik i vođa poslovnog područja aeronautike u SAAB-u.

(Tangosix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije