Naoružanje

Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete, SAD osudile seriju testova

Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete, SAD osudile seriju testova
Foto: Ilustracija | Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete, SAD osudile seriju testova

SEUL/PJONGJANG - Sjeverna Koreja je ispalila danas dvije balističke rakete kratkog dometa, što je izazvalo osudu Sjedinjenih Država zbog šeste runde raketnih testova zvaničnog Pjongjanga u ovom mjesecu.

Združeni štab južnokorejskih oružanih snaga (JCS) je saopštio da je detektovao lansiranje dvije balistčke rakete oko 8 časova po lokalnom vremenu (ponoći po našem) iz blizine Hamhunga, na istočnoj obali Sjeverne Koreje, prenosi agencija Rojters.

Rakete su, kako je saopštio JCS, putovale oko 190 km do visine od 20 km.

Portparol američkog Stejt departmenta osudio je lansiranje kao kršenje nekoliko rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i prijetnju po susjede Sjeverne Koreje i međunarodnu zajednicu.

Lansiranje je usljedilo nakon što je Severna Koreja u utorak ispalila dvije krstareće rakete u more kod svoje istočne obale, što je dodatno pojačalo napetost zbog njenih testova.

Pjongjang je ovog mjeseca saopštio da će ojačati svoju odbranu od Sjedinjenih Država i razmotriti obnavljanje “sasvim obustavljenih aktivnosti”, što se, kako navodi Rojters, očigledno odnosi na samonametnuti moratorijum na testiranje nuklearnog oružja i raketa dugog dometa.

Ranije ovog mjeseca, Sjeverna Koreja je testirala taktički vođene rakete, odnosno dvije “hipersonične rakete” sposobne za veliku brzinu i manevrisanje nakon poletanja.

U govoru na Konferenciji o razoružanju koju sponzorišu UN, ambasador Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, Han Tae Song, optužio je u utorak SAD da izvode stotine “zajedničkih ratnih vežbi” dok isporučuju visokotehnološku ofanzivnu vojnu opremu u Južnu Koreju i nuklearno-strateška oružja u region.

“(Ovo) ozbiljno ugrožava bezbjednost naše države”, izjavio je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije