Naoružanje

Sjeverna Koreja lansirala špijunski satelit, pomogla im Rusija?

Sjeverna Koreja lansirala špijunski satelit, pomogla im Rusija?
Foto: Tanjug/AP | Sjeverna Koreja lansirala špijunski satelit, pomogla im Rusija?

PJONGJANG – Sjeverna Koreja je u srijedu saopštila da je postavila svoj prvi špijunski satelit u orbitu i obećala nova lansiranja u svrhu odbrane od, kako je nazvala, "opasnih vojnih manevara svojih neprijatelja".

Analitičari kažu da bi ako svemirska letjelica bude osposobljena, mogla značajno poboljšati vojne sposobnosti Sjeverne Koreje, uključujući i omogućavanje preciznijeg gađanja snaga protivnika.

Satelit, nazvan "Malligyong-1", lansiran je kasno u utorak sa nove rakete nosača "Chollima-1", prema državnoj korejskoj centralnoj novinskoj agenciji (KCNA).

"Lansiranje izviđačkog satelita je zakonsko pravo Sjeverne Koreje da ojača svoje mogućnosti za samoodbranu", navodi se u izvještaju KCNA.

Ni Južna Koreja, Sjedinjene Države ni Japan, koje strahuju od sve većih vojnih tenzija sa Sjevernom Korejom, nisu mogli potvrditi da je satelit stigao u orbitu.

Ali Južna Koreja je lansiranje nazvala "jasnim kršenjem" rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a koja zabranjuje Sjevernoj Koreji korištenje tehnologije balističkih projektila. Južnokorejski ministar odbrane Šin Von Sik prošle je nedjelje rekao da se vjeruje da je Sjever skoro savladao sve probleme sa raketnim motorima uz pomoć Rusije. To se dogodilo nakon što je sjevernokorejski lider Kim Jong Un posjetio Rusiju u septembru, kada je obišao rusko mjesto lansiranja svemirskih raketa zajedno s predsjednikom Vladimirom Putinom.

U srijedu ujutro južnokorejska vlada je djelimično suspendovala sporazum koji je imala sa Sjevernom Korejom koji je ograničavao izviđačke i nadzorne aktivnosti duž demilitarizirane zone (DMZ) koja razdvaja dvije zemlje.

Pjongjang je prvi put pokušao da postavi satelit u orbitu krajem maja, ali je drugi stepen rakete koja je nosila satelit zakazao i satelit se srušio u more.

KCNA je saopštila da je pouzdanost i stabilnost novog sistema motora bila niska, a gorivo koje se koristilo nestabilno, što je dovelo do neuspjeha misije.

Drugi pokušaj je propao u avgustu kada je došlo do greške u sistemu tokom leta treće faze, navodi se u izvještaju KCNA.

Ta raketa se raspala prije nego što je pala u Žuto more, Istočno kinesko more i Tihi okean, prema japanskim zvaničnicima.

U govoru pred Savjetom bezbjednosti UN-a nakon drugog neuspjelog lansiranja, sjevernokorejski ambasador Kim Song je insistirao da je provođenje špijunskog satelitskog programa u okviru "legitimnog prava zemlje kao suverene države". On je negirao da je Sjeverna Koreja pokušavala nabaviti tehnologiju interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) putem lansiranja satelita. (CNN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije