Naoružanje

Pratite nas na Google news

Sjeverna Koreja predstavila "najmoćnije oružje na svijetu"

Sjeverna Koreja predstavila "najmoćnije oružje na svijetu"
Foto: Tanjug/AP | Sjeverna Koreja predstavila "najmoćnije oružje na svijetu"
Tanjug

Čini se da je Sjeverna Koreja predstavila novi tip balističkih raketa lansiranih podmornicom (SLBM) tokom nedavne vojne parade održane u Pjongjangu, ocjenjuju stručnjaci.

Parada je održana u četvrtak uveče na trgu Kim Il Sung nakon što je Pjongjang u utorak završio svoj osmodnevni kongres vladajuće Radničke partije, na kojem se lider Kim Džong Un obavezao da će ojačati svoj nuklearni arsenal, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Prema fotografijama koje je objavila Sjevernokorejska novinska agencija Centralne Koreje (KCNA), Sjever je izbacio SLBM, koji je verovatno označio kao Pukguksong-5, zajedno sa raznim balističkim raketama na čvrsto gorivo i drugim oružjem.

Državni mediji su SLBM nazvali „najmoćnijim oružjem na svijetu“.

Ankit Panda, istraživač i ekspert za neširanje nuklearnog arsenala iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, objavio je na Twitteru da "postoji novi SLBM."

Tokom vojne parade održane u oktobru prošle godine, Sjeverna Koreja je predstavila novi SLBM, nazvan Pukguksong-4.

Znalo se da Sjeverna Koreja ima tri tipa projektila Pukguksong, a Pukguksong-2 je kopneni, a ne SLBM.

Kao nadograđena verzija Pukguksong-1, smatra se da SLBM Pukguksong-3 ima domet od 2.000 kilometara ili duži, a režim je posljednji put izvršio letački test oružja u oktobru 2019. godine, navodi Jonhap.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije