Naoružanje

Slovenačka vojska kreće u ozbiljnu modernizaciju

Slovenačka vojska kreće u ozbiljnu modernizaciju
Foto: Tanjug/AP | Slovenačka vojska kreće u ozbiljnu modernizaciju

Slovenačka vojska će u naredne tri godine nabaviti šest novih helikoptera, sistem PVO, dodatni transportni avion Spartan i 106 borbenih oklopnih vozila 8×8 za izgradnju srednje bataljonske grupe i izviđačkog bataljona, javlja slovenački portal 24ur.

Ministarstvo odbrane tvrdi i da je cijena nabavke borbenih vozila na točkovima smanjena za skoro pola milijarde evra.

Time bi Vlada trebalo da ispuni jedno od obećanja koalicije i nastavi modernizaciju uključivanjem tri nova projekta, uz promjenu vrijednosti jednog u važećem planu razvojnih programa za 2023-2026.

Prilikom kupovine Spartana, umjesto 87.844.412 evra, Vlada će za projekat izdvojiti ukupno 159.030.340 evra. Promjena je rezultat odluke o kupovini dodatnog aviona Spratan C-27K. Drugi avion će obezbijediti raspoloživost u slučajevima kada prvi nije dostupan zbog tehničkog održavanja.

Slovenija trenutno nema ozbiljan sistem protivvazdušne odbrane, osim ručnih raketnih sistema koji se lansiraju sa ramena. Početna vrijednost projekta je 200 miliona evra, a prema nekim informacijama Slovenija je veoma blizu dogovora o kupovini njemačkog sistema Iris-T.

U međuvremenu, žele da unaprede mobilnost Slovenačke vojske nabavkom višenamjenskih vojnih helikoptera, a pojedini helikopteri bi podržali jedinicu za specijalne operacije, laki helikopterski transport, traganje i spasavanje. Početna vrijednost novih helikoptera, koje planiraju da kupe poslije 2028. godine, a osim konkretnih vojnih zadataka, koristiće se i za tzv. i. dvostruke namjene, iznosi 195 miliona i 200.000 evra.

Stotine miliona ušteđevine

 

Istovremeno, Vlada je završila projekat nabavke 45 borbenih vozila na točkovima 8k8 Bokser u vrijednosti od preko 412 miliona evra, a u plan razvoja uvrstila je novi projekat "Borbena vozila na točkovima za izgradnju srednjih snaga Slovenačke vojske", od čega se očekuje ušteda od 498 miliona evra.

Na osnovu sprovedenog istraživanja, cijena izgradnje dva bataljona biće znatno niža od projekta nabavke 45 vozila BKV Boker, dodaju. Prema njihovim tvrdnjama, kupovina 45 boksera bila je manja za najmanje 109 miliona, a troškovi nabavke 106 novih vozila na novoj platformi u odnosu na kupovinu boksera manji za najmanje 281 milion. Sa ukupnim smanjenjem broja oklopnih vozila 8h8 i prelaskom na 30 vozila 4h4 JLTV trebalo bi da se obezbijedi najmanje 217 miliona evra uštede.

Predmet investicije su potpuno opremljena borbena vozila na točkovima sa sistemima naoružanja, sa kojima će manevarske trupe srednjih snaga Slovenačke vojske moći da izvršavaju svoju misiju, definišu zadatke centralnih snaga i ispunjavaju zahtjeve koji proizilaze iz savezničkih dokumenata.

Ukupno, Ministarstvo odbrane procjenjuje smanjenje troškova kupovine BKV vozila na novoj platformi na 498 miliona evra. Procenjuju i da će i uz alternativnu nabavku borbenih vozila na točkovima na novoj platformi troškovi tokom životnog vijeka vozila (30 godina) biti znatno manji.

Početna vrijednost nabavke 106 borbenih vozila iznosi 695 miliona i 200.000 evra, a finansiranje novog projekta biće obezbijeđeno u okviru finansijskog plana MO na budžetskoj liniji Ministarstva odbrane. Kako konačan izbor još nije potvrđen, nije poznata ni konačna cijena, prenosi pisanje slovenačkih medija TV Front.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije