Naoružanje

Soha: Ruski sistemi za elektronsko ratovanje ostavili teroriste bez komunikacije

Soha: Ruski sistemi za elektronsko ratovanje ostavili teroriste bez komunikacije
Foto: GK Rosteh | Soha: Ruski sistemi za elektronsko ratovanje ostavili teroriste bez komunikacije

​Ruski sistemi za elektronsko ratovanje su se odlično dokazali tokom djelovanja agencija za sprovođenje zakona u Kazahstanu.

Aerodinamički ometač Leer-3 i dron Orlan-10 ostavili su terorističke grupe bez GSM mobilnih komunikacija.

Kako prenosi Soha, kompleksi RB-341V Leer-3 i bespilotna letjelica Orlan viđeni su kod snaga bezbjednosti u Almatiju i Nur-Sultanu. Sistemi elektronskog ratovanja su omogućili da se identifikuju mjesta gdje su koncentrisane terorističke grupe, ometaju komunikacije i koordinaciju ekstremističkih odreda. Kao rezultat toga, specijalne snage su uspjele brzo da pobijede militante.

Izdanje je takođe navelo da je prvi put široj javnosti kompleks RB-341V "Leer-3" prikazan 2015. godine na izložbi "Dan inovacija Južnog vojnog okruga".

Imajte na umu da je Leer-3 cio tehnološki kompleks sa kontrolnom mašinom zasnovanom na KamAZ-5350. Pored komunikacione opreme, postoji i katapult za lansiranje dronova Orlan-10. Dron poletne težine 18 kilograma i raspona krila više od tri metra, u zavisnosti od modifikacije, može da ubrza od 70 do 130 kilometara na sat. U interesu elektronskog ratovanja, dron podiže u nebo teret težak 2,5 kilograma.

Aerodinamički padajući predajnik smetnji na ćelijske terminale "Leer-3" je namijenjen za radio supresiju ćelijskih terminala GSM standarda na osnovu imitacije "lažnih" baznih stanica sa najvećim prioritetom i najvećom snagom zračenja. Radijus zone blokade ćelija je oko šest kilometara, a domet nosača drona je 200 kilometara.

Pored toga, uređaj je sposoban da šalje masovne SMS poruke, kao i da vrši izviđanje određivanjem tačaka zračenja uređaja u GSM mrežama, prenosi podatke artiljerijskim posadama za vatreni udar. Borbena posada kompleksa Leer-3 uključuje pet ljudi.

(rg.ru)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije