Naoružanje

Pratite nas na Google news

Srbija dobija kineski sistem PVO FK-3

Srbija dobija kineski sistem PVO FK-3
Foto: Ministarstvo odbrane Kine | Srbija dobija kineski sistem PVO FK-3
N.N.

Vojska Srbije dobiće raketni sistem protivvazdušne odbrane (RS PVO) FK-3 kineske proizvodnje.

Kako saznaje Balkanska bezbednosna mreža, nabavka je ugovorena i plaćena, i na to ukazuje pažljivo čitanje godišnjeg izvještaja o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu.

U jednom pasusu navedeno je da su zaključeni uvozni ugovori u vrijednosti od 620,3 miliona američkih dolara. Jedan od najvećih poslova među njima je nabavka "PVO sistema FK-3".

Ostali ugovori sa vrha liste po vrijednosti su modernizacija MiG-29 što se odnosi na integraciju dodatne avionike uključujući modifikacije radara i novih raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, zatim nabavka francuskih lakih prenosnih sistema PVO Mistral 3 i raketa i kineskih bespilotnih letjelica CH-92A koje su već stigle i predstavljene su javno 4. jula na aerodromu Batajnica. Ostali poslovi su u toku realizacije.

Kineski RS PVO FK-3 pre dve godine u medijima se pominje kao sistem koji će da se nabavi za modernizaciju teritorijalne PVO Srbije.

Informacije o tome sasvim sigurno su stigle iz državnog vrha Srbije jer nema indicija u sadržaju članaka koji pominju FK-3 da su na neki način iscurjele iz sistema odbrane.

Nabavka FK-3 uvijek se u tim člancima dovodi u direktnu vezu sa susretima predsjednika Si Đipinga i Aleksandra Vučića. Jedan od primjera je početak teme jula 2018. kada je delegacija ministarstva odbrane Srbije posetila firmu u Pekingu i vidjela sisteme FK-3 i FM-3000.

U izvještajima iz Informera i Aloa o Vučićevoj posjeti Kini aprila 2019. navodi se precizno da je jedna od tema sastanaka dva predsjednika RS PVO FK-3. Recentni članci u medijima i dalje pišu o nabavci FK-3 kao budućem potezu koji će tek biti tema pregovora.  Izveštaj Jugoimport-SDPR jasno kaže da postoji čvrst ugovor.

Prvi RS PVO nabavljeni su u prvoj polovini 1960-tih godina i bivši SSSR je bio jedini izvor raketne tehnike za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru. Sada Vojska Srbije koristi sisteme naslijeđene iz jugoslovenske ere i odbranu Beograda čine divizioni RS PVO Neva-M sa zonom uništenja po daljini do 25 km i po visini do 18 km.

Građanski rat odložio je nabavke nove tehnike iako je bilo puno glasina tokom burnih 1990-tih o pokušajima i ponudama za ruski RS PVO S-300.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije