Naoružanje

Srbija i Erbas ulaze u proizvodnju helikoptera i nove borbene besposadne letjelice

Srbija i Erbas ulaze u proizvodnju helikoptera i nove borbene besposadne letjelice
Foto: Screenshot/Youtube | Srbija i Erbas ulaze u proizvodnju helikoptera i nove borbene besposadne letjelice

Kako je sinoć, gostujući na televiziji Pink, potvrdio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, Erbas i Srbija aktivno razmatraju zajedničku proizvodnju militarizovane (naoružane) verzije helikoptera H125 ali i proizvodnju nove borbene besposadne letjelice SiRTAP, navodi Tango Six.

Ovaj portal je prije tri nedjelje na vazduhoplovnom sajmu Burže, objavio sledeći korak industrijske saradnje između Srbije i Erbasa, kada je Miloradović potvrdio oba plana ali bez pominjanja tipova letjelica.

Sinoćnja potvrda da se radi o helikopteru H125M logičan je nastavak industrijske saradnje sa evropskim vazduhoplovnim konzorcijumom. Kako je Tango Six već izvještavao, prvi korak industrijske saradnje Erbasa i Srbije bio je fokusiran na dodatno osposobljavanje i sertifikaciju remontnog zavoda Moma Stanojlović. Ubrzo nakon toga uslijedila je druga faza industrijske saradnje u formi integracije srpskog nevođenog naoružanja na helikopter H145M koji je inženjerima Vojnotehničkog instituta Ministarstva odbrane omogućio do tada nezabilježen pristup rada na trenutno jednom od najmodernijih evropskih vazduhoplova.

Logično je pretpostaviti, iako to još nije potvrđeno, da će VTI dobiti pristup integraciji vođenog naoružanja na Erbasov HForce 3 sistem koji će, u srpskom RV i PVO, isporukom dodatnih 10 petokrakih H145M, biti dominantan standard.

Kako je, ekskluzivno za Tango Six portal, još 2019. godine potvrdio direktor kompanije Erbas Helikopteri Bruno Even, Erbas bi bio spreman da Srbiji ponudi i dodatne vidove saradnje.

Erbas već više godina ne krije da cilja na zamjenu Gazela RV i PVO Vojske Srbije sa helikopterom H125, čije smo detaljno predstavljanje emitovali na trećem po redu Vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope SEAS, navodi Tango Six.

Erbas očigledno računa da će lakši helikopteri, modifikovani u borbene, kao alternativa namenski proizvedenim, u većim brojevima, biti rješenje za konflikte budućnosti. Kolika je perspektiva modela H125 u toj strategiji dokazuje i otvaranje nove linije za novu verziju militarizovanog helikoptera H125 u Sjedinjenim Američkim Državama.

Španski program letelice SiRTAP tek je na početku definicije projekta a Španija i Erbas, kako su inostrani mediji već izvještavali, traže industrijske partnere. Srbiji bi to bio ozbiljniji zalogaj od kooperacije sa Kinom koja je rezultirala nabavkom prve besposadne borbene platforme u MALE kategoriji za RV i PVO.

Ukoliko Srbija ne bude samo proizvodila (ili naoružavala) letjelicu već je i naruči za svoje RV i PVO, ona bi mogla da ima neznatno bolje performanse od kineske CH-95. Planirano je da joj koristni teret iznosi 150 kilograma, krstareća visina do 7 kilometara uz interesantnu sposobnost – planirano je da jedan transportni avion C-295 bude u stanju da prevozi dva SiRTAP-a sa rasklopljenim krilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije