Naoružanje

Pratite nas na Google news

Srbija razvija artiljeriju: Domet raketa iznad 50 kilometara

Srbija razvija artiljeriju: Domet raketa iznad 50 kilometara
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Srbija razvija artiljeriju: Domet raketa iznad 50 kilometara
N.N.

U sjenci Ratnog vazduhoplovstva i nabavki aviona, helikoptera i dronova, najveći pomak u modernizaciji kopnenih snaga Vojske Srbije napravljen je u artiljerijskim i raketnim sistemima.

U toku je i razvoj raketa "košava 1" i "košava2", čime će se domet srpske raketne artiljerije podići na više od 50 kilometara.

Samo u posljednje tri godine u naoružanje je uvedeno više od 20 različitih vrsta artiljerijskog naoružanja i opreme, pišu "Novosti", ukazujući da je najveći iskorak napravljen na samohodnom modularnom sistemu "oganj" od koga se očekuje da naredne decenije bude okosnica vatrene podrške jedinicama.

Efektna paljba na nedavno održanoj vježbi "Sadejstvo 2020" na Pešteru iz gotovo svih savremenih oruđa potvrdila je opredjeljenje vojnog vrha da digne na noge ovaj segment armije. Uvođenjem u naoružanje samohodne haubice "nora B52", modernizovane gusjeničke haubice 122 milimetra "gvozdika", digitalizovane i modularne verzije "ognja", kao i višecjevnog lansera raketa "morava" Vojska Srbije dobila je na moći, ali i dometu koji sada dostiže 40 kilometara.

O snazi ovog roda oružanih snaga svjedoči i učinak sa Peštera — artiljerijsko-raketna oruđa za svega sedam minuta paljbe na prostor okupiran zamišljenim neprijateljskim snagama površine nekoliko kvadratnih kilometara ispalila su čak 500 projektila ili oko 20 tona razornog čelika.

"Srbija je među svega 10 država u svijetu koje imaju mogućnosti da razvijaju ovakve dalekometne artiljerijske sisteme, oruđa, municiju i opremu za upravljanje vatrom", objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Modularni sistem "oganj", sem što može da ispaljuje gotovo sve nevođene projektile, ima mogućnost i za punjenje sofisticiranom municijom kakva je raketa "alas".

"Oganj" ispaljuje rakete za tri minuta

Ovaj model "ognja", osim što ima novi inercioni navigacioni sistem (INS) i što je dobio brojne digitalne elemente omogućio je daleko veću brzinu upotrebe — od trenutka izdavanja komande do spremnosti za dejstvo, modularnom "Ognju" potrebna su svega tri minuta, dok je njegovoj starijoj verziji bilo potrebno neuporedivo više vremena.

U okviru rada na razvoju oruđa, integrisani su i svi podsistemi za pripremu, izvršenje i upravljanje vođenim raketama. U Vojnotehničkom institutu, kako se navodi, razvijaju se i rakete "košava 1" i "košava 2", čime će se domet naše raketne artiljerije podići na više od 50 kilometara i one će imati bojeve glave velike razorne moći, sposobne da unište utvrđene ciljeve i značajne stacionarne objekte.

Haubica vraćena sa otpisa

Novi život je udahnut i samohodnoj haubici 122 milimetra, čija je modernizovana verzija imala javnu premijeru na Pešteru.

Ovo sredstvo, kako ističu u Ministarstvu odbrane, skinuto je sa liste za otpis, budući da je odlukom prethodnih vlasti "gvozdika" bila planirana za otpis i sječenje. Artiljerci Vojske Srbije na modernizovanim gusjeničkim haubicama uvježbavaju takozvanu MRSI paljbu, koja podrazumijeva ispaljivanje više projektila iz jednog oruđa, s tim da svi zajedno istovremeno padnu na cilj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije