Naoružanje

Srbija sa Britancima pregovara o nabavci 12 lovaca bombardera

Srbija sa Britancima pregovara o nabavci 12 lovaca bombardera
Foto: wikipedia.org/Ilustracija | Srbija sa Britancima pregovara o nabavci 12 lovaca bombardera
N.N.

Srbija pregovara sa Britancima o nabavci 12 "tajfuna", britanskih lovaca bombardera, pišu Novosti.

"Tajfun" je veoma agilan avion, posjeduje napredne sisteme i smanjenu uočljivost za neprijateljske senzore, što ga svrstava u svjetski vrh lovačkih aviona.

Integracija sistema je izvršena na osnovu standarda magistrale podataka MIL-1553, uz podršku preko 80 računara, što avionu daje veliku operativnu efikasnost, funkcionalnu pouzdanost, rasterećenje pilota od suvišnih radnji i potencijal za dalju nadgradnju, piše list.

Serijski standard "tajfuna" zasniva se na pogonu sa dva motora Jurodžet EJ200, bez sistema za upravljanje vektorom potiska. Sistem za upravljanje vektorom potiska već je razvijen, a slijedi njegovo ispitivanje i konverzija u avione iz serije tri.

"Tajfun" je najnapredniji višenamjenski borbeni avion nove generacije trenutno dostupan na svjetskom tržištu, tvrdi list.

Početnim planom od 765 i do sada ugovorenih 559 primjeraka aviona, "tajfun" je najveći evropski vojni program saradnje u segmentu visoke tehnologije, što značajno jača evropsku vazduhoplovnu i ostalu industriju u globalnoj konkurenciji.

(Novosti.rs)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije