Naoružanje

Srpske bespilotne letjelice gađale prvi put, cilj uništen raketom

Srpske bespilotne letjelice gađale prvi put, cilj uništen raketom
Foto: mod.gov.rs | Prvo bojevo gađanje srpskih bespilotnih letjelica, cilj uništen raketom
N.N.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su danas u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" prvom bojevom gađanju iz daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-92A po zemaljskim ciljevima.

Prema riječima ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina, moderno ratovanje je ratovanje visokih tehnologija, u kojem se koriste besposadne platforme, zbog čega je i Vojska Srbije, predviđajući takav razvoj modernih sukoba, po naređenju predsjednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, nabavila bespilotne letjelice kineskog proizvođača CH-92A.

"Danas smo prvi put na našoj teritoriji, na poligonu u Nikincima, imali pravo bojevo gađanje vođenim laserskim projektilom i ono je bilo uspešno. Vojska Srbije je tako dobila još jednu sposobnost. Pratimo najbolje, pratimo najsavremenije, a 353. izviđačka eskadrila je dobila jedno važno sredstvo kao i naše Ratno vazduhoplovstvo i PVO. Svaki dinar koji se uloži u tehnologiju, modernizaciju i kupovinu novih borbenih sredstava je dinar koji je dobro uložen u nešto što štiti živote naših vojnika", poručuje ministar Vulin, dodajući da je to ono što je najvažnije.

"Sve moderne armije gledaju da što kasnije upotrebe živog čoveka, da što kasnije upotrebe vojsku. Zato se kupuju bespilotne letelice, zato se konstruišu besposadne platforme. Zato Vojska Srbije napreduje, modernizuje se i može da kaže da je sa kupovinom CH-92A bar u našem regionu preuzela vođstvo i da je u stanju da se nosi i sa mnogo većim i razvijenijim armijama nego što smo mi",  ističe ministar Vulin.

"Sve funkcije bespilotnih letjelica CH-92A biće u svrhu jačanja naše vojske, a njihova kupovina predstavlja svojevrstan transfer tehnologije, jer kupujući tehnologiju, kupujemo i znanje koje će naši inženjeri umeti da primene, jer samo ono što sami proizvedemo suštinski je naše", naglašava ministar odbrane.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović ističe da je u toku završna faza ispitivanja pred prijem bespilotnih borbenih letelica CH-92A i kompletnog seta opreme u naoružanje Vojske Srbije. Ove letjelice isporučene su Vojsci Srbije prije nekoliko mjeseci, podsjeća Miloradović i ističe da je nakon toga uslijedila obuka naših posada kod proizvođača, gdje su posade bile u prilici da gađaju ovim sistemom naoružanja i upotrebe ostale sposobnosti koje bespilotna letelica CH-92A ima.

"Danas je pretposlednji dan ispitivanja i do sada je sve uspešno obavljeno, uključujući i bojevo gađanje bojevom raketom FT-8C, na poligonu u Nikincima. Ostao je još jedan dan ispitivanja nakon čega će se sistem smatrati prihvaćenim", kaže Miloradović.

(novosti.rs)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije