Naoružanje

Srpski "pancir" prvi put gađao ciljeve na zemlji, a "pasars" u vazduhu

Srpski "pancir" prvi put gađao ciljeve na zemlji, a "pasars" u vazduhu
Foto: Screenshot/Twitter/Sputnik Srbija | Srpski "pancir" prvi put gađao ciljeve na zemlji, a "pasars" u vazduhu

Pripadnici 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva izveli su na "Pasuljanskim livadama" gađanje iz artiljerijsko-raketnih sistema "pasars" i "pancir S1". To je dio pripreme za veliku vježbu koju će Vojska Srbije, kako je najavljeno, izvesti u oktobru.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamjenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković prisustvovali su gađanju ciljeva iz artiljerijsko-raketnih sistema "pasars" i "pancir S1".

Gađanje su izveli pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva.

​Vulin je istakao da se Vojska Srbije svakodnevno priprema, vježba i obučava i koristi nova sredstva koja ima, kao što su jedan od najsavremenijih sistema protivvazduhoplovne odbrane - "pancir", ali isto tako i sistem domaće proizvodnje - "pasars".

"Mi se pripremamo i vežbamo, i to je posao vojske, ali ovo što ste danas videli je za nas od posebnog značaja, jer je ovo prvi put da 'pancir' gađa po ciljevima na zemlji, a nulta serija 'pasarsa' po ciljevima u vazduhu. Takođe, ovo je deo naše pripreme za veliku vežbu koju ćemo izvesti u oktobru i gde ćemo prikazati sve sposobnosti koje je Vojska Srbije uspela do sada da postigne", naglasio je Vulin.

Protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem "pasars" namijenjen je za zaštitu kopnenih jedinica Vojske Srbije, prvenstveno oklopno-mehanizovanih i artiljerijsko-raketnih jedinica tokom izvođenja borbenih dejstava, kao i odbranu važnih objekata i instalacija od dejstva iz vazdušnog prostora.

Taj sistem efikasan je u borbi protiv bespilotnih letjelica, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, niskoletećih aviona, kao i za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi.

Za razvoj složenog borbenog sistema "pasars"zadužen je Vojnotehnički institut, a proces modernizacije sistema, koji treba da bude okosnica odbrane jedinica Kopnene vojske, značajno doprinosi povećanju operativnih sposobnosti vojske.

Artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva "pancir S1" namijenjen je za protivvazduhoplovnu odbranu značajnih objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i zaštitu PVO jedinica i sredstava ratne tehnike.

Nabavkom tog artiljerijsko-raketnog sistema srednjeg dometa i modernizacijom raketnih sistema u upotrebi, značajno su povećane operativne sposobnosti protivvazduhoplovne odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije