Naoružanje

Šta Lockheed Martin nudi Hrvatima ako kupe F-16

Šta Lockheed Martin nudi Hrvatima ako kupe F-16
Foto: N.N. | Šta Lockheed Martin nudi Hrvatima ako kupe F-16

Sedam dana nakon predaje posljednjih ponuda za borbene avione proizvođač F-16 Lockheed Martin održao je brifing za hrvatske novinare na kojem je izneseno zašto smatraju da je njihov avion najbolji izbor za Hrvatsku.

 Sličan brifing održao je i švedski SAAB koji, kao i Sjedinjene Američke Države, Hrvatskoj nudi nove avione.

Razlika je, međutim, što Lockheed Martin ima u igri dvije ponude. Novi F-16 Block 70, koji nudi SAD i za koji se pretpostavlja da će biti najskuplja ponuda, te korišteni F-16 Block 30 Barak koji Hrvatskoj nudi Izrael. Izabere li Hrvatska bilo koju od ove dvije ponude, Lockheed Martin će imati koristi. Zbog toga su se i sami uključili u bitku, iako Hrvatska o kupovini formalno pregovara samo s vladama država ponuđača, a ne i s kompanijama.

"U uznapredovalim smo pregovorima sa šest hrvatskih kompanija s kojima bismo mogli ostvariti poslovnu saradnju ako se Hrvatska odluči za F-16. Zasad ne mogu reći o kojim je kompanijama riječ, ali pregovori idu jako dobro", rekao je J.R. Mekdonald, potpredsjednik Lockheed Martina. Poslovna saradnja s tih šest kompanija, tvrde u LM-u, u igri je i ako se Hrvatska odluči za polovne F-16.

Osim toga, spomenuta je i mogućnost uspostavljanja regionalnog trenažnog centra u Zadru koji bi služio za obuku pilota iz više zemalja koje koriste F-16. Takođe iz Lockheed Martina su napomenuli da bi baza u talijanskom Avianu, u kojoj su dvije eskadrile F-16, bila na raspolaganju Hrvatskoj u procesu prilagođavanja i obuke.

"Hrvatski piloti bi se obučavali u Sjedinjenim Američkim Državama, ali osoblje iz Aviana, koji je na 40 minuta leta, bilo bi na raspolaganju u ranom procesu ako se ukaže bilo kakva potreba", rekao je Mekdonald.

U Lockheed Martinu znaju da se Hrvatskoj žuri jer se dovela do situacije da eskadrila MiG-ova 21 uskoro neće moći letjeti pa nisu propustili napomenuti da bi bilo dobro da se ugovor što prije potpiše.

"Isporuka će zavisiti o tome kad se potpiše ugovor. Govorimo o rasponu od dvije do četiri godine jer i druge zemlje čekaju avione. Ako Hrvatska uskoro potpiše ugovor, prvi bi avioni mogli stići 2023. ili 2024", rekao je Mekdonald.

O financijskim aspektima ponude nije bilo riječi, kao ni o operativnim troškovima. F-16 nije ni jeftin u startu niti je njime jeftino letjeti. Operativni troškovi su vjerovatno niži nego kod dvomotornog francuskog Rafala, ali viši nego kod švedskog Gripena.

"Kad se razgovara o troškovima, treba imati u vidu sposobnosti aviona o kojem se govori. Kada bi se gledalo samo na troškove, onda bi ratno vazduhoplovstvo trebalo uzeti Cesne", zaključio je Mekdonald koji nije propustio napomenuti da se kupovinom F-16 ulazi u klub strateških partnera Sjedinjenih Američkih Država te da je to takođe jedna od prednosti koju donose i američka i izraelska ponuda.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije