Naoružanje

Šta sve može ruski superteški dron "Ohotnik"

Šta sve može ruski superteški dron "Ohotnik"
Foto: Screenshot / Youtube | Šta sve može ruski superteški dron "Ohotnik"

Ruski teški jurišni dron S-70 "Ohotnik" može da pogađa ciljeve po komandi sa lovca Su-57, saopštio je pilot Evgenije Frolov, koji ga je testirao sa zemlje.

Bespilotna letjelica se pravi u skladu sa konceptom "vjernog sljedbenika". Ona djeluje zajedno sa Su-57 i koristi čitav arsenal oružja lovca pete generacije. Konačnu odluku o upotrebi oružja "Ohotnika" donosi pilot aviona.

Prema riječima Frolova, pilotu ne mora ništa da se kaže kako bi dao instrukcije bespilotnoj letjelici. Su-57 sam određuje koju će mu metu dodijeliti i "Ohotnik" napada.

"On napada sa informacijama koje je dobio od lovca", rekao je Frolov za televiziju "Rusija 1".

Operater "Ohotnika" na zemlji takođe posjeduje komandne dugmiće, identične sa onima u lovcu, tastaturu i nekoliko multifunkcionalnih ekrana koji prikazuju razne informacije iz sistema i kamera drona.

"U budućnosti će ovaj aparat biti automatizovan, neće biti takvih centara upravljanja, a najvjerovatnije, neće biti ni ručnog upravljanja", saopštio je Frolov.

Jurišnu bespilotnu letjelicu "Ohotnik" napravio je eksperimentalno-konstruktorski biro "Suhoj". Prema dostupnim podacima, dužina letjelice je 14 metara, raspon krila 19 metara, a poletna masa je 20 tona.

"Ohotnik" dostiže maksimalnu brzinu od nekoliko hiljada kilometara na sat. Napravljen je po šemi letećeg krila uz primjenu specijalnih materijala koji ga čine skoro neprimjetnim za radare.

"Ohotnik" je prvi put poletio 3. avgusta 2019. godine. Ranije je izvor u ruskoj vojnoj industriji saopštio Sputnjiku da je "Ohotnik" već izveo seriju letova sa funkcionalnim simulatorima navođenih raketa "vazduh-vazduh" kako bi se ocijenila oprema aparata i glava za usmeravanje projektila. Tokom testiranja leta dron je bombardovao kopnene mete na poligonu Ašuluk.

Novisibirska fabrika Čkalova trenutno radi na još tri prototipa bespilotne letelice "Ohotnik".

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije