Naoružanje

Stiže MiG-41 koji posjeduje svemirke mogućnosti

Stiže MiG-41 koji posjeduje svemirke mogućnosti
Foto: Print Screen/YouTube | Stiže MiG-41 koji posjeduje svemirke mogućnosti

Očekuje se da se da MiG-41, revolucionarni avion koji posjeduje svemirske mogućnosti, prvi put poleti ove godine.

Ruski medij OverCloser je nedavno objavio da je ova superiorna mašina na ivici puštanja u rad i da se očekuje da će se pridružiti redovima ruskog vazduhoplovstva u naredne 2-3 godine.

Prema uvidima ruskih novinara, MiG-41 je bez premca u svojoj klasi.

OverCloser sugeriše da je sazrelo vrijeme da MiG-41 uđe u centar pažnje i zamijeni poštovani, ali još uvijek moćni MiG-31, koji, uprkos starosti, ima impresivne rezultate.

Može da gađa objekte čak i u bliskom svemiru, presreće balističke i krstareće rakete, a varijanta MiG-31K sadrži prvu hipersoničnu raketu sa vazdušnim lansiranjem.

I pored izuzetnih performansi MiG-31, potreba za novim presretačem velikog dometa odavno je prepoznata.

Prvi pokušaj obimne modernizacije bio je MiG-31M, koji se pojavio 1993. Međutim, nikada nije ušao u proizvodnju zbog "finansijskih poteškoća", ali je u stvarnosti to bio pritisak američkih "partnera" koji su oklijevali oko toga da Rusija dobija više snage.

Sadašnji MiG-31 prolaze kroz nadogradnju na MiG-31BM. Nadogradnja sadrži nova radarska i elektronska poboljšanja, nove rakete i sisteme kontrole oružja. Međutim, Fokshaundi će se suočiti sa masovnim razgradnjom. Razlog – iscrpljenost njihovih proizvodnih resursa u narednoj deceniji, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije