Naoružanje

Stiže "Zala" - novitet iz Kalašnjikova

Stiže "Zala" - novitet iz Kalašnjikova
Foto: kalashnikovgroup.ru | Stiže "Zala" - novitet iz Kalašnjikova

Zala aero grup, koja ulazi u sastav kompanije Kalašnjikov, predstavila je na vojnoj izložbi IDEKS-2021 u Abu Dabiju novi dron-konvertoplan Zala VTOL.

Bespilotna letjelica se može koristiti za monitoring, ali i u okviru spasilačkih operacija.

"Novi bespilotni kompleks posjeduje aparate avionskog tipa sa krilima koja se mogu zamijeniti. U jednom slučaju se koristi obično krilo za klasično lansiranje aparata sa katapulta, u drugom slučaju je krilo drona opremljeno dodatnim sajlama sa četiri horizontalno raspoređena propelera, što omogućava da Zala VTOL izvodi vertikalno polijetanje i slijetanje i čini ga hibridom aviona i helikoptera", saopšteno je Sputnjiku u pres-službi kompanije.

Pretvaranje bespilotne letjelice u hibrid promjenom krila, vrši se u roku od nekoliko minuta, navode u kompaniji Kalašnjikov i dodaju da novi bespilotni kompleks može biti iskorišćen za monitoring iz vazduha, na primjer, prilikom nadgledanja energetskog kompleksa, kao i tokom operacija traganja i spasavanja.

Uređaj je opremljen kompjuterom sa elementima vještačke inteligencije, koji mu omogućava da obrađuje fotografije i video-snimke, snimke u infracrvenom opsegu i druge parametre i to prije završetka leta.

Dron može da ima različite dodatke, uključujući foto-aparate i video-kamere, monitor za temperaturu, kombinovane teletermalne sisteme za snimanje, analizatore gasa i dozimetre, lasere i drugo. Bespilotna letjelica posjeduje uređaj za automatsko praćenje kretanja objekata.

U tradicionalnoj verziji Zala VTOL može da leti četiri sata, nakon čega slijeti padobranom. Meko slijetanje drona obezbjeđuje jastuk koji se naduva ispod trupa. U verziji sa dodatnim motorima, Zala VTOL može da poleti i sleti vertikalno u potpuno automatskom režimu, što omogućava efikasnu upotrebu uređaja u urbanim sredinama, u planinskim i teško dostupnim oblastima, međutim, vrijeme ljeta se smanjuje na dva sata.

Raspon krila Zala VTOL je 2,58 metara, maksimalna poletna težina je 10,5 kilograma, brzina leta do 110 kilometara na sat. Glavni pogonski uređaj vozila, koji omogućava horizontalni let, jeste potisni vijak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije