Naoružanje

Pratite nas na Google news

Stižu tenkovi koje je Rusija donirala Srbiji

Stižu tenkovi koje je Rusija donirala Srbiji
Foto: Tanjug/AP | Stižu tenkovi koje je Rusija donirala Srbiji
N.N.

Avioni sa tenkovima koje je Rusija donirala Srbiji počeli su da slijeću na batajnički aerodrom, piše Sputnjik, pozivajući se na nezvanične izvore.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a prvi su već dopremljeni, navodi Sputnjik.

Kako je rekao dosadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju, dodaje Sputnjik.

I tenkovi i BRDM-ovi su modernizovani prije nego što su isporučeni Vojsci Srbije.

Ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocijenio je da tenkovi T-72 koje Srbija dobija "imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati zajedničku ekspolataciju u Srbiji".

"Za uslove Balkana, savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni imajući u vidu slabosti vojski susjednih država", rekao je Boldirjov za Sputnjik.

Srbija je, u okviru vojno-tehničke saradnje, iz Rusije nabavila i avione "mig-29", helikoptere MI-17 i MI-35, PVO sisteme "Pancir'", dodaje Sputnjik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije