Naoružanje

Stoltenberg posjetio američki nosač aviona u Jadranskom moru

Stoltenberg posjetio američki nosač aviona u Jadranskom moru
Foto: Twitter/NATO | Stoltenberg posjetio američki nosač aviona u Jadranskom moru

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posetio je nosač aviona američke mornarice "Džordž H.V. Buš", koji se trenutno nalazi u Jadranskom moru, saopštio je NATO.

Riječ je o nosaču aviona koji trenutno predvodi udarnu grupu nosača pod komandom NATO, što je Stoltenberg nazvao "demonstracijom sposobnosti i posvećenosti SAD Alijansi", navodi se na sajtu NATO.

Stoltenberg je rekao da ovaj nosač svakog dana "šalje snažnu poruku savezničkog odvraćanja".

Nosač aviona "Džordž H.V. Buš" trenutno predvodi vježbu "Udar Neptuna 2022", koja podrazumijeva raspoređivanje snaga NATO kojim se testira spremnost za odvraćanje i odbranu širom evroatlantskog područja.

U vježbi učestvuje više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku.

Stoltenberg je rekao da je to "savršen primjer transatlantske veze - Evrope i Severne Amerike, koje rade zajedno u NATO-u".

Stoltenberg je rekao da snaga koju NATO ima pomaže da se spriječe bilo kakve pogrešne procjene time što će se poslati jasna poruka da će NATO "štititi i braniti svaki pedalj savezničke teritorije".

On se osvrnuo i na nedavno upozorenje Moskve da Ukrajina priprema da upotrebi radiološku "prljavu bombu" na sopstvenoj teritoriji i poručio da NATO saveznici odbacuju tu, kako je rekao, "očigledno lažnu tvrdnju".

On je rekao da Rusija "ne smije da koristi lažne izgovore za dalju eskalaciju situacije".

Stoltenberg je osudio vojnu podršku koju, kako tvrdi, Iran daje ratnim naporima Rusije i poručio da "nijedna zemlja ne bi trebalo da pomaže agresoru u nelegalnom ratu".

Istovremeno je pozdravio sankcije saveznika i EU Teheranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije