Naoružanje

Švajcarska kupuje avione F-35 i PVO "patriot"

Švajcarska kupuje avione F-35 i PVO "patriot"
Foto: Wikipedia | Švajcarska kupuje avione F-35 i PVO "patriot"
N.N.

Savezna kancelarija za odbrambene nabavke Švajcarske – Armasuisse, saopštila je 26. novembra da su sa vladom SAD dogovoreni uslovi nabavke borbenih aviona F-35A kao i sistema PVO velikog dometa tipa Patriot, prenosi portal Tangosiks.

Kako se navodi, uz pretpostavljeni kurs od 0,95 švajcarskih franaka za jedan US dolar, garantni krediti iznose 6,035 milijardi za avione i 1,987 milijardi za sistem PVO. Navedeni iznos je manji od troškova koji su bili predviđeni, jer, kako se još navodi, planska odluka za nabavku borbenih aviona, koju su odobrili švajcarski glasači, dozvoljava finansijski trošak od 6,3 milijarde švajcarskih franaka, uzimajući u obzir prognoze inflacije do 2031. godine i predviđena plaćanja.

Podsjeća se da je Savezno vijeće 30. juna ove godine odlučilo da nabavi 36 borbenih aviona F-35A od kompanije Lockheed Martin i pet vatrenih jedinica (reč je najvjerovatnije o baterijama, prim. autora) sistema PVO Patriot od kompanije Raytheon.

Sada slijedi zahtjev vijeća Parlamentu za odobrenje garantnih kredita u depeši oružanih snaga za 2022. godinu. Od donošenja odluke za pomenute nabavke, sa vladom SAD su finalizovani ugovori, Pisma o ponudi i prihvatanju (tzv. LOA – letters of offer and acceptance) je za sada potpisala američka strana, a kada ih bude potpisala i Švajcarska, ugovori stupaju na snagu.

Dana 27. septembra 2020. švajcarski glasači su odobrili budžet od 6 milijardi švajcarskih franaka u planskoj odluci. Ovaj iznos zasniva se na nacionalnom indeksu potrošačkih cijena od januara 2018. godine. Na osnovu trenutnih prognoza inflacije do 2031. godine i predviđenih plaćanja, maksimalni finansijski trošak je 6,3 milijardi švajcarskih franaka. Predviđeni finansijski troškovi će međutim biti manji, proračuni trenutno pokazuju da će za 36 borbenih aviona F-35A biti potreban garantni kredit od 6,035 milijardi švajcarskih franaka što će pokriti sljedeće:

  • 3,828 milijardi švajcarskih franaka za 36 aviona F-35A
  • 1,927 milijardi švajcarskih franaka za logistički paket, uključujući zemaljsku opremu i matrerijal, rezervne delove, dokumentaciju, obuku i tehničku podršku proizvođača tokom uvođenja u naoružanje
  • 107 miliona švajcarskih franaka za naoružanje (navedeno je municiju)
  • – 86 miliona švajcarskih franaka za obuku, planiranje misije i opitne sisteme
  • 82 miliona švajcarskih franaka za pokrivanje potencijalnih tehničkih rizika, F-35A se kupuju u istoj konfiguraciji koju koriste i druge države, a proizvođač će proizvoditi avion primjenjujući iste standarde i procedure koje se koriste na preko 3.000 aviona. To znači da se očekuje da će premija rizika biti niska u poređenju sa drugim projektima nabavke.
  • 5 miliona švajcarskih franaka za pretpostavljeni nivo inflacije. Niska vrijednost se takođe može koristiti za inflaciju, jer inflacija utiče samo na onaj dio transakcije koji uključuje direktne nabavke u Švajcarskoj, odnosno u kompaniji RUAG.

Vlada SAD je takođe dostavila ugovore za sistem PVO velikog dometa Patriot, koji podliježe istim uslovima kao borbeni avioni F-35A, rizici su uporedivi sa onima kod nabavke aviona, a trenutno se očekuje da će nabavka Patriota koštati 1,987 milijardi švajcarskih franaka, prenosi portal.

U okviru ove dvije nabavke postoje i ofset transakcije vredna 4,2 milijarde švajcarskih franaka. Proizvođač aviona je ugovorio ofset transakcije u vrijednosti od 2,9 milijardi švajcarskih franaka, oko milijardu će biti direktan ofset, odnosno naružbine stranog proizvođača sa švajcarskim kompanijama u vezi sa nabavkom aviona.

Pored toga, proizvođač sistema PVO saglasio se sa ofsetom od 1,3 milijarde švajcarskih franaka, uključujući 260 miliona švajcarskih franaka u direktnim ofset poslovima. Ofset obaveze moraju biti ispunjene najkasnije 4 godine nakon isporuke. Ni kod jednog od ofset poslova neće dolaziti do kompenzacija u vezi sa porezom na dodatnu vrijednost, dodatnim rizikom ili direktnim ugovorima Savezne vlade sa švajcarskim kompanijama.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije