Naoružanje

Tajna baza za oružje "sudnjeg dana"

Tajna baza za oružje "sudnjeg dana"
Foto: Ilustracija | Tajna baza za oružje "sudnjeg dana"
Srna

Rusija planira da do kraja naredne godine završi radove na kompletiranju pomorske vojne baze koja će biti namijenjena za skladištenje nuklearnih podvodnih bespilotnih sistema interkontinentalnog dometa "2M39 posejdon" (ili oružja "sudnjeg dana").

U skladu s podacima iz projektne dokumentacije, ova pomorska baza će posjedovati tehničke kapacitete koji će obezbijediti skladištenje i opsluživanje "novog strateškog oružja za odvraćanje".

Kako prenosi internet portal "Riafan" (riafan.ru), o tačnoj lokaciji na kojoj će biti izgrađena ova baza nema podataka. Ona će imati tajni karakter.

Nedavno je ruska federalna agencija saopštila da se uskoro očekuje porinuće nuklearne podmornice "Habarovsk", koja će moći da nosi bespilotne podvodne sisteme strateške namjene "posejdon".

Prema tim navodima, ovaj poseban trenutak u istoriji ruske vojnopomorske brodograđevinske industrije dogodiće se u prvoj polovini 2021. godine.

Vojni stručnjaci su nuklearne bespilotne podvodne sisteme strateške namjene "posejdon" uvrstili u "prvu petorku" novog ruskog naoružanja.

Na ovom popisu nalaze se i interkontinentalne rakete "sarmat", krstareća raketa interkontinentalnog dometa "burevjesnik", hiperzučna operativno-taktička raketa "cirkon" i hiperzvučni manevrišući bolid strateške namjene "avangard".

U slučaju "posejdona" riječ je o bespilotnom plovilu na nuklearni pogon koje posjeduje transokeanski domet i koje može u "hodu" da mijenja putanju kretanja.

Prema zapadnim obavještajnim izvorima, ovi podvodni sistemi biće opremljeni termonuklearnim oružjem. Naime, prostor za korisni teret (bojevu glavu) imaće dužinu od 6,5 metara.

Prema američkim izvorima, ovako veliki prostor je dovoljan da se u njega može smjestiti bojeva glava snage čak 100 do 150 megatona trinitrotoluena (TNT).

Nedavno su ruski izvori iznijeli podatak da će stateški nuklearni podvodni dron-torpedo nositi bojevu glavu snage dvije megatone.

Glavne karakteristike atomske podmornice "Habarovsk" nalaze se u režimu vojne tajne.

Prema informacijama koje dolaze iz otvorenih izvora, podmornica će nositi do šest "posejdona", sistema koji su SAD nazvale "torpedom Apokalipse".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije