Naoružanje

Tokom vježbe Kavkaz 2020 u vazduhu, na kopnu i na moru 80.000 vojnika

Tokom vježbe Kavkaz 2020 u vazduhu, na kopnu i na moru 80.000 vojnika
Foto: Tanjug/AP | Tokom vježbe "Kavkaz 2020" 80.000 vojnika u vazduhu, na kopnu i na moru

Najveće vojne vježbe u ovoj godini u Rusiji "Kavkaz-2020", na kojima učestvuje 80.000 vojnika, održavaju se od 21. septembra na jugu zemlje i Abhaziji.

Za učešće u vojnim vježbama "Kavkaz 2020" pozvane su i vojske Kine, Bjelorusije, Pakistana, Jermenije i Mjanmara. Dolaze i posmatrači iz Azerbejdžana, Indonezije, Irana, Kazahstana i Šri-Lanke.

Velike strateške komandno-štabne vježbe "Kavkaz-2020" grme na poligonima Rusije, manevri se izvode na unutrašnjim poligonima Južnog vojnog okruga, kopnenim avijacionim poligonima, kao i u vodama Crnog i Kaspijskog mora.

Na poligonu Kapustin Jar u Astahanskoj oblasti trenutno je u toku priprema za sljedeću fazu manevara. U ponedjeljak je izveden scenario iskrcavanja mobilnog ešalona.

To je spektakularan prizor, kada desetine helikoptera polete u vazduh sa stotinama padobranaca. Oni se spuštaju uz pomoć specijalne užadi, zauzimaju odbrambene položaje i čekaju prilaz glavnih desantnih snaga.

Vježbe "Kavkaz-2020" ne održavaju se samo na ruskim poligonima, već i u Abhaziji, Jermeniji i Južnoj Osetiji. Tokom noći je na poligonu Ašluk izvedena vježba u kojoj je motorizovana pešadija odbila napad dizverzione izviđačke grupe. Da bi učestvovala u manevrima, motorizovana pješadija izvela je marš od 800 kilometara u oklopnim vozilima.

Na poligonu Prudboj vježbama padobranaca pružena je podrška iz vazduha. U nebo su se podigli Su-27 i Su-30SM, koji su u vazduhu sreli uslovnog protivnika i uvježbavali gađanje kopnenih ciljeva.

Najbolji prizor odvijao se u vodama Kaspijskog i Crnog mora. Flota je izvela vežbu uništavanja uslovnog protivnika na obali, a u Crnom moru brodovi su odbili napad u samim vodama mora.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije