Naoružanje

Turska Rusiji garantuje bezbjednost podataka o S-400

Turska Rusiji garantuje bezbjednost podataka o S-400
Foto: Facebook | Turska Rusiji garantuje bezbjednost podataka o S-400

Turska garantuje bezbjednost podataka o protivvazdušnim sistemima S-400 kupljenim od Rusije, izjavio je danas Ismail Demir, turski zvaničnik zadužen za vojnu industriju.

"Rusija je izrazila zabrinutost zbog (bezbjednosti) podataka o S-400, i Turska obećava da će ih štititi", izjavio je Demir za jedan turski list, a prenosi ruska novinska agencija Tass.

Prošlog mjeseca, američki senator Džon Tun predložio je amandman na zakon o nacionalnoj odbrani prema kojem bi SAD mogle da kupe sisteme S-400 od Turske, a time bi, kako je prenio američki list "Difens njuz", bila prevaziđena pat pozicija između Vašingtona i Ankare u pogledu učešća Turske u američkom programu proizvodnje lovačkih aviona pete generacije "F-35 lajtning II".

Bijela kuća je sredinom ovog mjeseca saopštila da odluka Turske da kupi sisteme S-400 onemogućava trajno učešće te zemlje u projektu proizvodnje lovaca F-35.

Rusija je u septembru 2017. saopštila da je potpisala 2,5 milijardi dolara vrijedan ugovor o isporukama sistema S-400 Turskoj, a prva isporuka obavljena je jula prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije