Naoružanje

Tvorac ruskog supersoničnog oružja: Davno smo počeli rad na Avangardu

Tvorac ruskog supersoničnog oružja: Davno smo počeli rad na Avangardu
Foto: Ilustracija | Tvorac ruskog supersoničnog oružja: Odavno smo počeli rad na Avangardu

Bivši generalni direktor Naučno-proizvodnog udruženja za mašinstvo Gerbert Jefremov, tvorac ruskog supersoničnog oružja Avangard, odbacuje tvrdnje da su Rusi ukrali iformacije o razvoju tog oružja od administracije bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame i poručuje da je još SSSR ekperimentisao sa hiperzvukom.

Jefremov je naveo da je Obama "još išao u školu" kada su Sovjeti radili na takvoj vrsti oružja.

Inače, Jefremov je tvorac najnaprednijeg oružja na svijetu - hipersoničnog bloka Avangard, a učestvovao je i u razvoju krstarećih raketa za podmornice, protivbrodskih raketnih kompleksa, interkontinentalnih balističkih raketa, te orbitalnih stanica Almaz, raketa Strijela i različitih satelita.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin dodijelio mu je Orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Kako navodi "Sputnjik", Rusija je nadmašila SAD u stvaranju hiperzvučnog oružja. Za sada, hipersonične rakete postoje samo u Rusiji, iako su druge države, prije svega SAD, aktivno uključene u njihov razvoj i testiranje.

Ruska vojska počela je prošle godine da se naoružava novim hipersoničnim raketnim sistemima Avangard, koji mogu da nose nuklearne i konvencionalne bojeve glave.

Ovaj novi tip strateškog oružja pouzdano će štititi bezbjednost Rusije u narednim decenijama.

Rusija je jedina zemlja u svijetu koja raspolaže takvim oružjem, a za njega se prvi put čulo tokom govora Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom Rusije 2018. godine.

Avangard ima interkontinentalni domet i može da leti na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu od 27 maha. U ovom trenutku to je najbrži objekat na svijetu.

Pri takvoj brzini, praktično nijedan protivraketni sistem neće biti u mogućnosti da ga zaustavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije