Naoružanje

U Abu Dabiju predstavljen tenk Sprut-SDM1

U Abu Dabiju predstavljen tenk Sprut-SDM1
Foto: Screenshot/YouTube | U Abu Dabiju predstavljen tenk Sprut-SDM1
N.N.

Najnoviji samohodni amfibijski tenk Sprut-SDM1, proizveden u Kurganmašzavodu, koji je u sastavu Rosteha, prikazan je na međunarodnoj vojno-tehničkoj izložbi "IDEKS-2021" u Abu Dabiju.

"Holding Visokoprecizni kompleksi predstavio je najnoviji laki amfibijski tenk Sprut-SDM1 na izložbi IDEKS-2021. Tenk je predstavljen u vidu modela i jasno prikazuje spoljni izgled i funkcionalnost", rekli su u kompaniji.

Sprut-SDM1 ima top 2A75 kalibra 125 milimetara i po vatrenoj snazi odgovara tenku T-90MS. Sistem predviđa upotrebu savremenih oklopnih potkalibara, kumulativnih, eksplozivnih granata, kao i municije sa daljinskom detonacijom.

Domet pogađanja je do pet kilometara.

Kako je naveo izvršni direktor Kurganmašzavoda Petar Tjukov Sprut-SDM1 je danas jedinstven primjerak savremenog lakog tenka.

Prema sklopu i dijelovima, kao i po motorno-transmisionom odjeljku, Sprut-SDM1 je jednak borbenom pješadijskom vozilu BMP-3 i desantnom borbenom vozilu BMD-4M. Dizel motor UTD-29 od 500 konjskih snaga razvija snagu potrebnu za pokretanje borbenog vozila od 18 tona sa posadom od troje ljudi, do 70 kilometara na čas na kopnu i do deset kilometara na čas na vodi.

Trenutno se vrše državna ispitivanja tenka SPRUT-SDM1.

(Srbija.danas)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije