Naoružanje

U Srbiji kreće najveća nabavka oružja od vremena JNA

U Srbiji kreće najveća nabavka oružja od vremena JNA
Foto: Pixabay/MasterTux | U Srbiji kreće najveća nabavka oružja od vremena JNA

Država će od fabrike domaće vojne industrije u narednih pet godina naručiti naoružanje, vojnu opremu i municiju za Vojsku Srbije vrednu 1,25 milijardi evra.

To ovu narudžbinu čini najvećom još od vremena JNA.

Očekuje se da od ovog novca jedinice dobiju nova borbena, oklopna i transportna vozila, pješadijsko naoružanje, optiku i balističku zaštitu, haubice, kao i modernizovano, ali i tek razvijeno, savremeno raketno naoružanje, pišu Novosti.

Ova nabavka, ukoliko bude ostvarena, ne samo da će drastično povećati vatrenu moć i sposobnosti oružanih snaga, nego će biti i dugo očekivani impuls domaćoj vojnoj industriji. Da bi se stvorili uslovi da fabrike mogu da progutaju ovakav zalogaj, država će već u prvom kvartalu Fabrike oružja i tri vojna remontna zavoda uložiti 145 miliona evra. Ovaj novac biće potrošen na kupovinu tehnologije, pogona i za modernizaciju proizvodnje.

Generalštab Vojske Srbije pripremio je nekoliko spiskova naoružanja i opreme, potrebnih oružanim snagama, koji su predstavljeni državnom vrhu na nedavno održanom sastanku u Nišu. Na najambicioznijoj listi našlo se oružje i tehnika za koju je neophodno proširenje postojećeg vojnog budžeta za najmanje 500 miliona evra godišnje.

Prema petogodišnjem planu nabavki i dugoročnim planovima opremanja vojsci su najpotrebnija borbena vozila, raketni sistemi, savremeno streljačko naoružanje i pješadijska oprema.

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović kaže da će okosnica ove nabavke biti većina tehnike iz domaćeg razvoja, čiji su nosilac preduzeće "Jugoimport SDPR" i Vojnotehnički institut.

"To je slučaj sa vozilima 'lazar 3', 'miloš', haubicama 'nora', kao i familijom besposadnih platformi 'mali miloš' sa različitim naoružanjem i namenom. Ovako velika narudžbina omogućiće završetak razvoja, serijsku proizvodnju i masovno korišćenje u oružanim snagama", kaže Radulović.

Očekivano je i da vojsku pojača izuzetan samohodni višecjevni raketni sistem "tamnava" kalibra 122 milimetra, a poslije više decenija riječna flotila dobiće i brze borbene čamce.

"Deo tog paketa najverovatnije biće i dronovi, s obzirom na to da je već najavljena proizvodnja domaće bespilotne letelice 'pegaz'. Sastavni deo nabavke biće i pokretanje masovne modernizacije tenkova M-84 i T-72 i više artiljerijskih sredstava. Nema sumnje da će se na spisku za nabavku naći i više hiljada komada nove modularne puške M-19, sa dva kalibra, kao i nove generacije municije", nabraja Radulović.

Nabavka vrijedna kao ratni brod

Vojska Srbije će u narednih pet godina pazariti domaće naoružanje i opremu u vrijednosti cijele eskadrile savremenih borbenih aviona ili najbolje opremljenog ratnog broda. Poređenja radi, Hrvatsku će 12 aviona "rafal" koštati 1,1 milijardu evra, a otprilike toliko iznosi i pojedinačna cijena koju će Grčka isplatiti Francuskoj za najsavremeniju fregatu.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije