Naoružanje

Pratite nas na Google news

U Srbiju stižu četiri aviona "mig-29"

U Srbiju stižu četiri aviona "mig-29"
Foto: Facebook | U Srbiju stižu četiri aviona "mig-29" donirana iz Bjelorusije
N.N.

Četiri aviona "mig-29" koje je Vojska Srbije dobila na poklon od Belorusije, biće isporučeni u narednih nekoliko nedelja, potvrđeno je Sputnjiku.

Avioni se nalaze u Bjelorusiji na modernizaciji, a posao remonta koji radi bjeloruski 558. vazduhoplovni zavod poslije skoro dvije godine se privodi kraju. U toku su i pripreme za transport i primopredaju.

Isporukom ovih aviona srpsko Ratno vazduhoplovstvo do proljeća kompletiraće eskadrilu od ukupno 14 "migova 29".

"Migovi" koji će zaokružiti srpsku lovačku avijaciju dobijeni su kao donacija Belorusije, a njihova modernizacija i remont urađena je po istom modelu po kom je iz Rusije prethodno stiglo šest letjelica ovog tipa.

Remontni zavod u Baranoviču, kome je povjeren ovaj posao, smatra se jednom od najboljih ustanova na svijetu za avione porodice "mig”. Plan je da Bjelorusi četiri "dvadesetdevetke" isporuče na tehničkom nivou 9.13, što odgovara avionima ovog tipa koji su već u Srbiji, prenosi Sputnjik.

Istovremeno sa finalom rada na bjeloruskim avionima počela je treća faza modernizacije letjelica istog tipa koje su već u sastavu Ratnog vazduhoplovstva. Riječ je o njihovom tehnološkom unapređenju, ali i nabavci savremenog naoružanja. Okončanjem ovog posla Srbija će, kako navodi Sputnjik, poslije duže vremena dobiti eskadrilu nove generacije, spremnu za zaštitu vazdušnog prostora, ali i sadejstvo sa snagama na zemlji.

(Politika)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije