Naoružanje

USAF konstruiše autonomnu letjelicu koja može da obori avion

USAF konstruiše autonomnu letjelicu koja može da obori avion
Foto: Screenshot / YouTube | USAF konstruiše autonomnu letjelicu koja može da obori avion

BEOGRAD - Istraživači ratnog vazduhoplovstva SAD (USAF) konstruišu autonomnu bespilotnu letjelicu koja može da obori avion s pilotem u vazdušnoj borbi, sa ciljem da ih u julu 2021. godine suoče jedan protiv drugog, objavljeno je u elektronskom izdanju časopisa "Er fors magazin".

Prenijeta je i izjava prvog čovjeka Pentagonovog Zajedničkog centra za vještačku inteligenciju, general-pukovnika Džeka Šanahana, da ekipa Istraživačke laboratorije USAF (AFRL) pomijera granice onoga što vojska može da konstruiše, u odnosu na vazduhoplove koji već popunjavaju eskadrile ovog vida američkih oružanih snaga.

Tim AFRL-a je 2018. godine pokrenuo je rad na bespilotnom borbenim avionom kojim će upravljati vještačka inteligencija, prenio je portal Tango six.

Internet servis Insajd difens izvijestio je maja 2018. da će ova tehnologija prvo biti ubačena u manje napredan borbeni avion, poput F-16, prije nego što se isproba u novijem tipu, kao što su F-35 ili F-22.

Koncept bespilotne letjelice Skajborg najistaknutiji je među pomenutim programima, mada USAF pokušava da vještačku inteligenciju ubaci u sve sfere, od softvera održavanja vazduhoplova do planiranja komandovanja na bojištu.

Projekat AFRL privukao je veliku pažnju, na konfereniciji udruženja Er fors asosiješen koja je održana februara ove godine.

Razvila se rasprava o tome da li će autonomni borbeni avion uspješno moći da izazove letjelicu sa čovjekom u kabini, a poseban komentar je povodom ove teme, na svom Tviter nalogu imao milijarder Ilon Mask koji je izjavio da bi konkurent avionu F-35 trebao da bude bespilotni borbeni avion kojeg bi čovjek daljinski kontrolisao, takva letjelica bi imala bolje mogućnosti manevrisanja, a Mask je izneo i mišljenje da protiv takve letjelice F-35 ne bi imao šanse.

Međutim, general Šanahan je upozorio da nije sve što se dešava sa futurističkom tehnologijom uspješna priča i da bi vojska trebalo da usvoji lekcije iz iskustva autoindustrije sa autonomnim automobilom, kao i da obrati pažnju na njena upozorenja.

General je podsjetio da, uprkos tome što nekoliko kompanija u ovakvu ideju ulaže milijarde dolara, danas na putevima ne postoji potpuno autonomno vozilo četvrtog nivoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije