Naoružanje

Pratite nas na Google news

Upoznajte najnovije pripadnike kineske vojske: robot-tenkove

Upoznajte najnovije pripadnike kineske vojske: robot-tenkove
Foto: Screenshot / YouTube | Upoznajte najnovije pripadnike kineske vojske: robot-tenkove
N.N.

Opremljene mitraljezom i infracrvenom kamerom za noćno osmatranje, nove kineske vojne mašine kreću se i po najnepristupačnijim predjelima, zamjenjujući ljude u rizičnim situacijama.

Mašina na daljinsko upravljanje, koja je opisana kao "mala, ali smrtonosna", dizajnirana je da brzo kreće po terenu svake vrste i tako zamjenjuje ljudske vojnike u opasnim izviđačkim misijama, navode kineski mediji.

Vozilo sa gusjenicom nazvano je "Sharp Claw 1" - (Oštra kandža), može se kretati prosječnom brzinom od 10 kilometara na čas.

Na demonstraciji je prikazano kako, dok se vozilo kreće, vrši osmatranje, i kako može da se penje raznim stepenicama, da prati neprijatelja noću, a i da gađa određeni cilj.

Navodi se da je robot-tenk dugačak 70 centimetara, visok 60 centimetara i da teži 120 kilograma.

Nedavno se pridružio kopnenim snagama Narodnooslobodilačke vojske nakon što je 2014. godine debitovao na "Đuhaj eršou".

"Ova ratna mašina može se koristiti za izviđanje i prikupljalje informacija o neprijatelju i o udaljenim i potencijalno opasnim dešavanjima", izvijestila je državna televizija.

To bi moglo osloboditi vojnike od rizičnih zadataka - bilo da su u prirodi ili u urbanom okruženju, jer brže reaguju na situacije nego vojnik, kaže se u izvještaju.

Uprkos tome što vozilo može da se kreće po skoro svim tipovima tla, precizno i detaljno osmatra i cilja u rivala, uz napad jakom vatrom, robot naravno nema autonomiju "odlučivanja" o tome kada i koga treba da napadne.

"Može reagovati mnogo brže od ljudi, ali problem je u tome što ne može da improvizuje ... prema tome, čovjek ga mora nadgledati i zaustaviti zadatak kada to smatra potrebnim", rekao je gospodin Baj Mečgen, vojni kritičar.

 

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije